'Wout van Aert kan alle monumenten winnen, Mathieu van der Poel niet'

Jan Bakelants is ervan overtuigd dat Wout van Aert, in tegenstelling tot Mathieu van der Poel, alle vijf de wielermonumenten kan winnen.

Milan - Sanremo 2023

Van der Poel is bezig met een stevige erelijst op te bouwen. Na zijn fenomenale solo in Milaan-San Remo staan er nu al drie zeges in twee monumenten op zijn palmares. Wout van Aert moet het voorlopig met één monument doen na zijn zege in Milaan-San Remo in 2020. Toch denkt Jan Bakelants dat Van Aert ze alle vijf kan winnen, terwijl Van der Poel er hooguit vier kan winnen.

"Van der Poel kan als geen ander zijn moment kiezen", blikt Bakelants terug in zijn Podcast Wuyts & Vlaeminck. "Elke keer strooit hij dan ook wat zand in de ogen. We denken vaak dat hij nog niet goed genoeg is, maar op de grote afspraken staat hij er wel telkens weer."

Bakelants twijfelde op voorhand niet aan de vorm van Mathieu van der Poel, maar is toch onder de indruk van de manier waarop hij zijn concurrenten overboord gooide op de Poggio. "Dat hij in de finale ging mee zijn met die eerste vier had ik wel verwacht, maar niet dat hij daarna die andere drie gewoon op hun nummer zet. Het contrast met Tirreno was zo groot dat je bijna moet je bijna concluderen dat hij niet het volle pond gegeven heeft. Hij was in Tirreno veel beter dan we dachten."

Vijf monumenten

Of hij in staat is alle vijf de monumenten te winnen? "Nee. Hij kan de Ronde van Lombardije niet winnen tegen een Tadej Pogacar of Remco Evenepoel. Wout Van Aert zou ze wel alle vijf kunnen winnen. Hij kan veel beter lange beklimmingen verteren dan Mathieu Van der Poel."

En Luik-Bastenaken-Luik? "Ik ben er wel van overtuigd dat hij in Luik kan winnen", vertelde Michel Wuyts. "Als je zesde kan worden in La Doyenne, daags na een raid van 70 kilometer in de BinckBank Tour, dan kan je mits een goede voorbereiding Luik-Bastenaken-Luik aan."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023