Cancellara looft 'kampioen' Van Aert, maar is ook kritisch: 'Leek wel de GP Eddy Merckx'

Fabian Cancellara heeft enorm veel respect voor de gulle daad van Wout van Aert in Gent-Wevelgem, maar vond het een teleurstellende editie.

Milan - Sanremo 2023

De meningen zijn wat verdeeld nadat Wout van Aert besliste om de zege in Gent-Wevelgem aan zijn Franse ploegmakker en boezemvriend Christophe Laporte te schenken. Johan Museeuw, Tom Boonen en Eddy Merckx denken dat hij er later spijt zal van krijgen. Volgens Fabian Cancellara is zijn status als wielerkampioen alleen maar groter geworden.

"Ik heb heel veel respect voor wat Wout van Aert aan de finish in Wevelgem heeft gedaan", vertelt de Zwitserse wielerlegende in zijn column op CyclingNews. "Door de zege aan zijn ploegmakker te schenken is hij nog een groter kampioen geworden."

"Hij toonde nederigheid, vrijgevigheid, menselijkheid... Voor mij wordt een kampioen niet enkel gekenmerkt door de koersen die hij wint, maar ook de manier waarop en hun persoonlijkheid. Wat Van Aert deed was echt speciaal. Geef hem een Oscar."

Makkelijke zege

Over de prestatie van Wout Van Aert en Christophe Laporte is hij echter minder onder de indruk. Cancellara vond het, ondanks de regen en de koude, een teleurstellende editie van Gent-Wevelgem en zag dat het peloton weinig pogingen ondernam om de twee Jumbo-Visma renners terug te grijpen.

"Het leek wel of de weersomstandigheden de hersenen van de renners hebben aangetast", is hij kritisch. "Dit leek meer op de GP Eddy Merckx of de Trofeo Baracchi dan Gent-Wevelgem. Het was een koppeltijdrit en het peloton reed voor plek drie. Er was geen samenwerking in de achtervolging. Dan is het natuurlijk makkelijk om te winnen. Er stonden genoeg grote namen aan de start om de kloof met Van Aert en Laporte te dichten. Er was gewoon geen communicatie tussen de teams."

Volgens Cancellara hebben we dan ook weinig kunnen leren over het vormpeil van Wout van Aert. "Ik zou zelfs durven zeggen dat zijn prestatie in de E3 Saxo Classic van een hoger niveau is als zijn prestatie in Gent-Wevelgem", aldus Fabian Cancellara.

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023