Aike Visbeek verklaart mindere prestaties Biniam Girmay: 'Conditioneel niets mis'

Biniam Girmay komt er voorlopig niet aan te pas, maar bij Intermarché-Circus-Wanty maken ze zich geen zorgen om de Eritrese wielerhoop.

Gent-Wevelgem in Flanders Fields 2023

Wat is er aan de hand met Biniam Girmay? De 22-jarige Eritreeër verraste vorig jaar vriend en vijand door als allereerste Afrikaan ooit Gent-Wevelgem te winnen. Zondag eindigde hij als titelverdediger voorlaatste op 11'18" van winnaar Christophe Laporte. Het contrast met 2022 kan niet groter zijn.

De oorzaak is simpel volgens Performance Manager Aike Visbeek. "Vorig jaar won Bini bij 20 graden. Nu fietste hij voor het eerst in zijn leven 260 kilometer in regen en zes graden", vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. "Je merkt gewoon dat hij het in die helse omstandigheden op dit moment nog heel lastig heeft en dat tikkeltje extra mist. Hij haalde de finish puur op karakter. Dat was een overwinning op zich."

Dat verklaart ook meteen waarom Girmay al het hele voorjaar teleurstelt. "Bijna de helft van zijn koersdagen reed hij in rotweer, in 2022 was dat misschien één dag in drie maanden."

Groeiproces

Niet mis met zijn conditie dus. Dat het nu even niet lekker loopt, maakt volgens Visbeek deel uit van het groei- en leerproces van de nog altijd maar 22-jarige Girmay. "Hij ondervindt nu dat het ook eens kan tegenzitten. Samen analyseren we de situatie en zoeken we naar oplossingen."

Hoge verwachtingen

Girmay zelf vindt dat de verwachtingen soms te hoog zijn. "Ik ben nog jong, heb weinig ervaring en ben niet opgegroeid tussen de Vlaamse hellingen en kasseien. Dat vind je nergens in Asmara (hoofdstad van Eritrea). Ik moet ook nog wat leren positioneren en opschuiven in een peloton van 180 renners."

Aan motivatie ontbreekt het alvast niet. "integendeel. Hij werkt nóg harder dan vorig jaar. Ook thuis in Eritrea waar hij zich goed organiseert qua materiaal en begeleiding, een trainingsgroep heeft en kan kiezen tussen fietsen op hoogte of zeeniveau. Hij is echt goed bezig", aldus Aike Visbeek.

Tour

Girmay maakte vorig seizoen in de Giro d'Italia zijn debuut in een grote ronde en pakte meteen ook een ritzege. Dit seizoen mag hij zich opmaken voor zijn eerste Ronde van Frankrijk. De komende weken rijdt hij nog de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race.

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023