5 Scenario's waarin Wout van Aert de Ronde van Vlaanderen níet wint

Wout van Aert hunkert al jaren naar een zege in de Ronde Van Vlaanderen. Maar ook in 2023 zal hij aan het kortste eind trekken volgens onze redacteur.

E3 Saxo Classic Harelbeke 2023

Langzaam maar zeker loopt de spanning op in wielerminnend België, de Ronde Van Vlaanderen is slechts luttele dagen van ons verwijderd. De zuiderburen wachten al een flink aantal jaren op een zege van de nationale trots Wout van Aert. Maar voor al zijn fans heb ik buitengewoon slecht nieuws: hij gaat niet winnen. Wieler Revue presenteert: vijf scenario's waarin Wout van Aert de Ronde van Vlaanderen niet wint.

1) Een ploegmaat wordt vooruit gestuurd (en haalt het)

Jumbo-Visma komt aanstaande zondag met een ijzersterk team op de proppen. Naast de onbetwiste kopman geven onder meer Tiesj Benoot, Christophe Laporte en Dylan van Baarle ook acte de présence. Dit kwalitatief sterke blok zal hoofdzakelijk in dienst rijden van Van Aert, maar de knechten zijn zo sterk dat de Jumbo-ploeg kan terugvallen op een breed scala aan alternatieven.

Vooral Dylan van Baarle is interessant wat dat betreft. Hoewel de Nederlander zijn laatste twee wedstrijden niet uitreed (valpartij in de E3 en een scheenbeenblessure in Tirreno-Adriatico) toonde hij eerder aan dat zijn conditie meer dan in orde is. De zegetocht in Omloop Het Nieuwsblad sprak tot de verbeelding.

Een vroege uitval van Van Baarle zou de plannen van de topfavorieten overhoop kunnen gooien. De Zuid-Hollander heeft al een behoorlijk palmares bijeen gesoleerd, een titel in de Vlaamse wielerhoogmis zou niet misstaan op zijn erelijst. Van Aert kan dus gevangen raken in de eigen ploegtactiek.

2) Niet goed genoeg

In de E3 Prijs van vorige week werd Van Aert tot twee keer toe bijna gelost op de Oude Kwaremont. Op hangen en wurgen kon hij nog nét mee met Pogacar en Van der Poel. Als die beklimming een voorbode was voor hetgeen komen gaat, dan vrees ik het ergste voor de aspiraties van de Jumbo-Visma kopman.

In de Ronde van Vlaanderen is het simpelweg onmogelijk om momenten van zwakte te verbloemen. Als hij na de E3 niet verbeterd is, zal het voor Van Aert lastig zijn de iets explosievere Van der Poel en Pogacar te volgen op de beslissende kasseienklimmetjes. De Belg is buitengewoon taai, maar het valt te bezien of zijn elastiek rekbaar genoeg is.

3) Pact tussen Van der Poel en Pogacar

Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar zijn samen met Van Aert de huizenhoge topfavorieten voor de aanstaande uitgave van Vlaanderens Mooiste. Mede dankzij de, op het oog, nagenoeg onfeilbare Jumbo-Visma-equipe, is het niet ondenkbaar dat Van der Poel en Pogacar samen optrekken in de strijd.

Gemakshalve gaan we ervan uit dat de drie matadoren het samen uitvechten in de finale. De voorbije jaren werd er dan gewacht tot de sprint, maar dit jaar moeten we toch serieus rekening houden met een ander koersverloop.

Pogacar weet bij voorbaat dat hij volstrekt kansloos is in de sprint. Hij zal ongetwijfeld willen demarreren. In de E3 probeerde hij dat ook, maar de finale van de Ronde van Vlaanderen is daarvoor nog wat geschikter.

In dat geval is er voor Van der Poel geen enkele reden om achter zijn Sloveense tegenstrever aan te rijden. De Nederlander heeft de wedstrijd al tweemaal gewonnen en heeft al een monument op zak (Milaan-Sanremo). Bovendien liet Van Aert

Het zou daarom niet onlogisch zijn als de renner van Alpecin-Deceuninck gaat bluffen, de benen stilhoudt en het vuile werk overlaat aan zijn aartsrivaal. Van der Poel heeft in principe niks te verliezen, Van Aert wel - die heeft immers ook de nog de druk van een hele natie op z'n schouders. Dat kan hem duur komen te staan.

4) Sprint wind tegen

Hoewel Van Aert over een uitstekende sprint beschikt, legt hij het op explosiviteit vaak af tegen Van der Poel. Zodoende kan de windrichting een grote rol gaan spelen in de finale.

Mocht het, net als in 2020 uitmonden in een sprint-a-deux tussen Van Aert en Van der Poel, dan is het voor de Belg te hopen dat er rugwind staat in de laatste kilometer. Een straffe tegenwind zorgt ervoor dat een langere sprint eigenlijk niet tot de mogelijkheden behoort, en dus komt het aan op explosiviteit. Dan ligt de voltooiing van de hattrick voor het grijpen.

5) Pech

Rampspoed is nooit ver weg in de wielersport en al helemaal niet in de Ronde Van Vlaanderen. Een lekke band vlak voor de tweede beklimming van De Oude Kwaremont of, erger nog, een valpartij zouden zomaar roet in het eten kunnen gooien.

We gaan er natuurlijk allemaal van uit dat Van Aert gevrijwaard blijft van pech, maar het is wel een scenario dat ik ook nog even mee moet nemen. Laten we hopen dat het niet zover komt en we zondag een mooie strijd gaan zien!

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023