José De Cauwer: 'Mocht Van Wilder mijn zoon zijn, zou ik een beetje moeite hebben als ik hem zo zie knechten'

Ilan Van Wilder is de meesterknecht aan het worden van Remco Evenepoel, maar niet iedereen vindt dat een even goede ontwikkeling.

Volta Ciclista a Catalunya - stage 5

De ploeg van Remco Evenepoel liet in de Ronde van Catalonië zien misschien wel te kunnen wedijveren met die van Jumbo-Visma. Vooral de pas 22-jarige Ilan Van Wilder toonde andermaal hoe sterk hij is. De jonge Belg groeit meer en meer uit tot de ideale meesterknecht van kopman Evenepoel. En dat stuit Sporza-commentator annex analist José De Cauwer enigszins tegen de borst.

De Cauwer vertelt erover in de podcast De Tribune. "Mocht Ilan mijn zoon zijn, zou ik een beetje moeite hebben als ik hem zo zie knechten. Voor een ploegleider is dat geweldig, want je bouwt een geweldige ploeg. Maar waar ben je voor jezelf mee bezig? Het is jammer voor Ilan dat hij dat moet doen. Ik denk dat hij té snel in een knechtenrol wordt geduwd, terwijl we nog niet genoeg weten waar hij kan eindigen."

Als hij eenmaal voor zichzelf duidelijk heeft dat hij niet tot de absolute top zal behoren, kan Van Wilder altijd nog kiezen voor de rol van helper, vindt De Cauwer. "Als jongere moet je tot op een bepaalde leeftijd zaken aftoetsen. Als je dat hebt gedaan, dan speel je geen knecht, maar dan ben je het. Dat is een groot verschil. Ik vraag me af of hij tevreden is en of dit het eindpunt zal zijn? Als dat zo is, kan het zijn dat hij een paar miljoen te weinig verdient."

Team DSM

Volgens De Cauwer heeft het ook niet geholpen dat Van Wilder per se weg wilde bij Team DSM en Soudal Quick-Step uitkomst bood. "Hij was heel blij dat hij werd opgevist door Patrick Lefevere, maar er moet toch een moment komen dat hij kan gaan als kopman als hij er klaar voor is. Maar dan niet veertien dagen nadat je je hebt leeggereden in een ronde."

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023