Wie kan SD Worx stoppen in de Ronde van Vlaanderen? Volgens ons moet het van deze 5 rensters komen

Wie maakt zondag een einde aan de hegemonie van SD Worx? Wij stelden een lijstje van vijf rensters samen die wij de grootste kans toedichten.

Trofeo Alfredo Binda - Comune di Cittiglio 2023

Het vrouwenpeloton is de voorbije weken geregeld lamgelegd door de alleenheerschappij van Team SD Worx. In de Ronde van Vlaanderen zijn ze wederom te kloppen ploeg, met Lotte Kopecky als topfavoriete in huis. Ook Demi Vollering en Marlen Reusser kunnen hoge ogen gooien - ook Lorena Wiebes start overigens.

1) Annemiek van Vleuten

De seizoensstart van Vleuten laat enigszins te wensen over, de Nederlandse veelwinnares kent de nodige opstartproblemen. Een derde plaats in Strade Bianche is het enige echte wapenfeit tot nu toe. Maar zolang Van Vleuten start, verdient ze een prominente plek op het favorietenlijstje.

Ze is vers terug van een hoogtestage die haar wellicht net dat ene zetje kan geven richting een van haar fabuleuze solo's - want daar zal het wel van moeten komen. Met Floortje Mackaij en Lianne Lippert binnen de gelederen heeft ze bovendien een sterkere ploeg dan ooit in De Ronde.

2) Katarzyna Niewiadoma

Wat voor Van Vleuten geldt, geldt ook voor Niewiadoma: haar klimcapiciteiten liegen er niet om. De Poolse behaalde een zesde plaats in Strade Bianche en heeft De Hoogmis rood omcirkeld in haar agenda. In Gent-Wevelgem liet ze zien in goede doen te zijn, maar kende ze veel pech. Bij de eerste keer Kemmel was ze uitmuntend.

3) Cecilie Utrup Ludwig

De Deense renster van FDJ SUEZ werd onlangs flink onder vuur genomen in de podcast van Roxanne Knetemann en Ellen van Dijk. De twee vrouwen vertelden daarin dat 'niemand haar mag' in het vrouwenpeloton, desondanks is het natuurlijk wel een sterke renster. Ze werd dit seizoen al derde in de Strade.

Hoewel zij eveneens bekend staat als klimster pur sang, heeft ze in het verleden aangetoond dat een goed resultaat in Vlaanderen wel tot de mogelijkheden behoort. Vorig jaar werd de 27-jarige zesde. Maar het is de vraag of ze aanvalslustig genoeg is om haar concurrenten ervan langs te geven.

4) Shirin van Anrooij

Het 21-jarige talent van Trek-Segafredo imponeerde onlangs met de zege in de Trofeo Alfredo Binda en reed ook in Gent-Wevelgem weer sterk. In de eerder genoemde podcast van Ellen van Dijk en Roxane Knetemann zei ze dat ze in principe met Marlen Reusser had meegekund, maar van de ploegleiding bij sprintster Elisa Balsamo moest blijven.

Trek-Segafredo verschijnt met een ploeg aan de start die in de breedte zeer sterk is. Naast Van Anrooij kunnen zij namelijk ook nog terugvallen op de twee Elisa's: Longo Borghini en Balsamo. Longo Borghini zouden we normaal gesproken als topfavoriete bestempelen, maar ze had te maken met wat tegenslagen in de vorm van ziekte.

5) Marianne Vos

Marianne Vos verdient natuurlijk altijd een eervolle vermelding aan de vooravond van de Ronde van Vlaanderen. De inmiddels 35-jarige renster won de wedstrijd in 2013 en mag vanwege haar staat van dienst niet ontbreken op een lijstje met kanshebbers.

Maar of haar huidige vormpijl volstaat om een rol van betekenis te spelen, is zeer de vraag. De routinier werd onlangs geopereerd aan een vernauwde liesslagader en maakte vorige week pas haar seizoensdebuut in de Trofeo Alfredo Binda.

Ze kwam in de Italiaanse heuvels na kramp in de laatste ronde niet verder dan de twintigste plaats. Toch zal Vos zich ongetwijfeld laten gelden in koers, de gelouterde alleskunner kan zich als geen ander opladen voor grote afspraken. In Dwars Door Vlaanderen zagen we alweer bijna de 'oude' Vos.

Achtergrond
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023