Tom Dumoulin geniet van Jumbo-Visma en Roglic: 'Heb geen renner meegemaakt die zo stoïcijns is'

Tom Dumoulin is inmiddels al even gestopt met wielrennen, maar hij is absoluut niet klaar met de sport. Hij wordt analist bij de NOS.

Classica San Sebastian > San Sebastian 2022 presentation

Inmiddels zit Dumoulin ook soms weer op de fiets en is hij ook weer in de media te zien. Zo vertelt hij over de koers in de Sporza Koers-podcast. Het ging onder meer over de dominantie van Jumbo-Visma. "Ik ken geen ploeg die het beter voor elkaar heeft. Ze hameren op groepsgevoel, maar het creëert ook automatisch een groepsgevoel als alles klopt. Ze hebben alles tiptop op orde. Dat creëert een gezamenlijke onoverwinnelijkheid."

Iedereen heeft zijn ambities, maar individuen kunnen die ambities bij Jumbo-Visma aan de kant schuiven in het belang van de ploeg. "Als de individuele ambities elkaar versterken, maakt dat het mooier. Als je nu zegt tegen Wout: 'We willen dat je alleen op kop rijdt in de Tour', dan hoef je hem niet mee te nemen. Dan heb je geen goede aan hem. En terecht ook. Alleen hebben ze het goed kunnen organiseren bij Jumbo-Visma dat iedereen samenwerkt, maar ook zijn eigen kansen krijgt."

Jumbo-Visma domineerde de semiklassiekers in België. "Of het voor de kijker leuk is, weet ik niet. Als neutrale kijker vind ik het leuker om een zooitje ongeregeld te hebben, alles achter elkaar aanrijdt en een verrassende winnaar uit de bus rolt. Dat is eigenlijk mooier dan wanneer dezelfde ploeg wint. Al is het niet zoals de Team Sky-jaren. Die reden op kop en op het einde reed de beste weg. Jumbo-Visma maakt er echt koers van. Daarvan kan ik genieten."

Primoz Roglic

Dumoulin gaat ook in op ex-ploegmaat Primoz Roglic. "Ik heb geen renner meegemaakt die zo stoïcijns is. Ongelooflijk wat een werklust ook. Het is ook echt een leuke jongen die kan ontspannen en waarmee je met een biertje erbij een leuk gesprek kan hebben als teamgenoot. Hij heeft ook echt veel humor, maar ik vroeg me soms wel af wat er echt in hem omging. Dat laat hij ook niet aan ploeggenoten zien."

De Sloveen leek altijd zeer overtuigd van zichzelf. "Ik heb nooit echt twijfel gezien. Zelfs als hij viel, klaagde hij nooit. Ineens is hij vorig jaar dan wel naar huis tijdens de Tour. Ik weet niet hoe het toen ging want ik was niet erbij, maar die communicatie naar ploeggenoten als het slecht gaat was er ook niet echt. De diepere laag van Primoz ken ik niet, maar het is zeker geen onvriendelijke stoïcijnse kerel. Een hele goede om erbij te hebben."

Nieuws
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022