Waarom rijden de vrouwen in Parijs-Roubaix niet door Bos van Wallers? Organisatie vindt het te gevaarlijk

Er is sinds 2021 een Parijs-Roubaix voor vrouwen, maar het gevreesde Bos van Wallers ontbreekt. De organisatie legt uit waarom.

Paris-Roubaix Elite 2022

Met Lizzy Deignan, Elisa Longo Borghini en de verrassende maar altijd vrolijke Allison Jackson kreeg Parijs-Roubaix voor vrouwen in de eerste drie edities een mooie winnares, maar beiden hoefden daarvoor niet door het befaamde Bos van Wallers - of de Trouee d'Arenberg, in het Frans - te ploegen.

Dat die strook er niet inzit, roept bij wielervolgers de nodige vragen op. Immers, wat is Parijs-Roubaix zonder Het Bos? De organisatie verdedigt zich. Bij de mannen gaat het nu vooral over de chicane die bij de beruchte strook door bos ligt, maar bij de vrouwen speelt er wat anders.

Het heeft te maken met de startplaats. Vanwege de kortere afstand die de vrouwen afleggen starten zij namelijk niet in (de buurt van) Parijs.

"Het probleem is dat de vrouwen in Denain starten. De afstand tussen de start en een potentiële passage door het Bos is te klein. Als je hier met een volledig peloton afkomt, is dat té gevaarlijk. Als we in de toekomst hier wel willen passeren, dan moet je eerst enkele andere kasseistroken inlassen om de koers al op voorhand te doen schiften", zei Franck Perque van organisator ASO daar vorig jaar over tegen Sporza.

Parkoersbouwer Thierry Gouvenou wijst bovendien nog op een ander nadeel als je de strook er wél in legt. "Het is de lastigste strook die je kunt hebben. Als je die helemaal in het begin van de koers legt, dan loop je het risico dat de boel al vroeg helemaal aan flarden ligt. De spanning is dan te snel weg."

Paris-Roubaix Femmes wordt vandaag verreden. In tegenstelling tot veel andere klassiekers een dag voor de mannenwedstrijd dus. De koers is volgen via Eurosport (op het tweede kanaal), Sporza en NOS. Er zullen beelden zijn vanaf een uur of drie.

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022