Fietsvrienden over Mathieu van der Poel: 'Hij rijdt ons helemaal choco, maar deze crosswinter was niet zo gezellig'

De trainingsmakkers van Mathieu van der Poel onder meer over 'mentale frieten' die hem erbovenop hielpen in de winter en het nog altijd gevoelig liggende WK in Australië.

Scheldeprijs 2023 elite men

Mathieu van der Poel is bezig aan een ijzersterk voorjaar, waarop hij aanstaande zondag de kroon probeert te zetten met een zege in Parijs-Roubaix. Als dat gebeurt, dan is dat voor een heel klein beetje te danken aan z'n fietsvrienden Niels Verdijck (29)en Bram De Laat (29).

Naar de vaantjes

In België traint MVDP vaak met dit duo (ze zijn zelf respectievelijk semi-prof en amateur). Gisteren moedigden ze Mathieu aan in de Scheldeprijs die door hun streek trok en de Vlaamse krant Het Nieuwsblad was erbij. Er kwamen een paar mooie anekdotes uit voort.

Zo vertellen ze dat Van der Poel het maar moeilijk vindt zich in te houden tijdens een training. "Dinsdag heeft hij ons nog helemaal naar de vaantjes gereden. Hij moet dan zogezegd losrijden, maar demarreert alsnog bij ons weg en blijft vlammen tot we niet meer volgen. Dan kunnen we beginnen te bellen waar hij zit. Helemaal choco rijdt hij ons, de gewone werkende mens, hè", zegt De Laat.

Verdijck vult aan: "Toen we weer bij hem kwamen, porde Bram me aan om van achter hem te demarreren”, gaat Niels verder. “Tien seconden later reed hij al langs me en keek me aan met een blik van: wat ben jij nu eigenlijk aan het doen? Niet normaal. Ik heb drie minuten lang 600 watt getrapt tijdens die training."

Mentale frieten

In de winter ging het niet zo crescendo met Van der Poel. Hij had weer last van z'n rug en dat merkten Bram en Niels ook wel meteen.

"Eigenlijk was hij deze crosswinter vaak niet zo gezellig. Het ging hem niet en sorry dat ik het moet zeggen, maar dan is er weinig mee aan te vangen. Mathieu wil altijd winnen. Na Zonhoven zijn we dan eens samen frieten gaan eten en daar heeft hij zich kunnen ontspannen. Dat heeft hem mentaal goed gedaan", doet De Laat uit de doeken.

WK Hoogerheide

De situatie verbeterde en dat ondervond het duo aan den lijve, vlak voor het WK in Hoogerheide "We deden een hele lange training van meer dan 200 kilometer. Ik kwam thuis met 250 watt gemiddeld. Zijn gemiddelde hartslag was 95, die van mij 147. Toen wisten we genoeg", aldus Verdijck.

De Laat vult aan dat dat gevoel op de dag van het WK veldrijden zelf nog eens versterkt werd. "Op de dag van Hoogerheide gingen we even langs de camper en hij was zo relaxed. Wij wisten meteen: die gaat goed zijn. En zo geschiedde."

WK Wollongong ligt nog steeds gevoelig

Dat ander WK, het WK op de weg in Australië is nog steeds een gevoelig thema binnen de vriendengroep. Ook toen was hij volgens de vrienden heel goed, maar een arrestatie vanwege 'hoteldeurgate' gooide roet in het eten.

"De strafste training die ik ooit met Mathieu deed, was voor het WK in Wollongong. We hadden er bijna 230 kilometer op zitten en toen we bijna thuis waren, vroeg hij om nog een uurtje bij te doen. Aan 40 per uur, ik in zijn wiel. Die dag trainden we 270 kilometer aan een gemiddelde snelheid van 37,5 per uur. Hij was echt goed voor dat WK in Australië", zegt Verdijck.

Maar het mocht dus niet zo zijn vanwege de pubermeisjes die 's avonds niet op konden houden met op zijn deur kloppen en MVDP's reactie daarop.

"Hij zat daar tussen de zatlappen in de cel. Daar was hij echt over aangedaan. Wij hadden er medelijden mee. Mathieu is een doodbrave kerel. We kunnen nagenoeg met alles lachen met Mathieu en hij is een kei in alles relativeren, maar dat onderwerp ligt nog altijd gevoelig."

Achtergrond
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2023