Dit is de weersvoorspelling voor Parijs-Roubaix (mannen en vrouwen)

Ieder jaar is het weer een thema: Parijs-Roubaix nat of droog? Nou, dit jaar is het een beetje een mix. Hieronder lees je de verwachtingen.

Training session prior to the Paris-Roubaix 2023

We herinneren ons allemaal de regeneditie van 2021 nog, toen Parijs-Roubaix vanwege corona in oktober werd verreden. De april-edities van de afgelopen jaren waren meestal droog en stoffig. Hoe ziet het eruit voor aanstaand paasweekend?

Vrouwen

Nou, we zagen al dat de verkenning (zie foto bij artikel) een groot modderbad waren. Zo erg wordt het voor de vrouwen waarschijnlijk niet, maar een droge editie zit er ook niet in. Vandaag (vrijdag) zal het nog wat sputteren en dat staat ook voor morgen op het programma. De stroken zullen dus niet helemaal opdrogen.

De vrouwen krijgen ook met tegenwind (2 á 3 Beaufort met uitschieters naar 4) uit het Noorden te maken. Als is dat bij die koers iets minder van belang omdat ze niet nabij Parijs starten, maar in Denain. Dat ligt hemelsbreed zo'n 50 kilometer van Roubaix en dus werken zij de koers minder in één richting uit dan de mannen een dag later.

Beeld: Tameteo

Mannen

De mannen houden het een dag later wel droog en kunnen bij de start ook nog genieten van een zonnetje. In de finale hebben de wolken wel de overhand. Maar het blijft dus droog. Toch hoeven we, als we de beelden van de verkenning zien, geen rekening te houden met een stofeditie. De kasseistroken zullen nog steeds wat vettig liggen, zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen.

De mannen hebben bij de start te maken met zijwind, maar als snel draait die iets naar het zuiden en staat dus in de rug - ook zo'n 3 Beaufort. Dat is bemoedigend voor vluchters en meestal goed voor een attractieve koers (al is Parijs-Roubaix dat eigenlijk altijd wel)!

Beeld: Tameteo

Je volgt Paris-Roubaix Femmes en Paris-Roubaix zaterdag en zondag bij Eurosport, Sporza of de NOS. Eerstgenoemde heeft de rechten om de mannenkoers van start tot finish uit te zenden. Bij Sporza en NOS is de koers zondag te zien vanaf 13.30 uur. De vrouwenkoers is zaterdag van 15.00 uur te zien.

Nieuws
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2023