Heinrich Haussler moet fiets noodgedwongen aan de haak hangen: 'Tranen van vreugde, maar er is ook verdriet'

De sympathieke Australiër is al 39, maar moet nu per direct stoppen vanwege hartproblemen. hij blijft wel actief in de sport.

Deutschland Tour 2022 -stage-3

Hij reed dit seizoen nog geen koers, maar stond nog wel onder contract bij Bahrain Victorious. Dat contract als wielrenner wordt nu per direct beëindigd. Heinrich Haussler stopt op zijn 39ste met fietsen. Een hartprobleem is daarvan de oorzaak.

Dat laten hij en zijn ploeg weten via de website van Bahrain Victorious. Bij de Duitse Australiër - of Australische Duitser - werd in december bij een routinecontrole een hartafwijking geconstateerd door de medische staf van de ploeg.

Verdere onderzoeken in Duitsland en Italië wezen uit dat een behandeling mogelijk was, maar Haussler besloot dat het risico van doorkoersen groter was dan de voordelen die het op 39-jarige leeftijd nog oplevert.

De Australiër won een rit in de Tour en de Vuelta. Hij reed ook de nodige ereplaatsen bijeen in de klassiekers/monumenten. Z'n beste resultaat is een tweede plaats in Milaan-Sanremo van 2009.

"Ik begon mijn carrière in 2005. Ik ben nu 39 jaar oud en ben achttien jaar prof geweest. Deze sport is mijn levensstijl geworden. Er zijn tranen van vreugde, maar er is ook het verdriet dat ik moet stoppen. Ik ben wel gelukkig dat ik het meeste uit de sport heb gehaald. Wat ben ik blij dat ik van m'n hobby werk heb kunnen maken!"

Liefhebber pur sang

Haussler ontpopte zich de laatste jaren als een liefhebber pur sang. Zo betwistte hij in de winter op eigen houtje crossen. Daarvoor had hij veel over. Na de koers z'n eigen fiets bibberend van de kou schoonmaken en dan weer zes uur in de auto terug naar huis in Duitsland. In 2021 deed hij mee aan het WK. Hij kan heerlijk vertellen over z'n crossavonturen.

Haussler wil die liefde voor de fiets doorgeven aan de nieuwe generatie en blijft dus actief in de wielersport. Hij wordt ploegleider bij Bahrain Victorious.

"Ik kijk ernaar uit om meer tijd met m'n familie door te kunnen brengen, maar ik ben ook blij dat ik de kans krijg om ploegleider te worden. Ik wil in dat nieuwe hoofdstuk graag mijn ervaring delen met de nieuwe generatie."

Nieuws
  • Photo: Rene Oehlgen/Cor Vos © 2022