Mathieu van der Poel schaart zich met schitterend voorjaar in statistiek naast Merckx, Cancellara en Kelly

Met winst in Sanremo en Roubaix en podium in de Ronde schaart Van der Poel zich in een zeer illuster rijtje.

Paris Roubaix 2023 elite

Mathieu van der Poel zette gisteren een kroon op een fantastisch voorjaar met een zege in Parijs-Roubaix. Hij pakte daarmee na Milaan-Sanremo zijn tweede monument van het seizoen. In de Ronde van Vlaandere werd hij tweede na een ongenaakbare Tadej Pogacar.

Met die resultaten ben je uiteraard de man van het voorjaar in 2023, maar je schaart je er ook mee tussen de hele grote renners in de wielergeschiedenis. De Finse wielergek @ammattipyoraily postte een statistiek op Twitter die wat dat betreft boekdelen spreekt.

Hij zocht uit welke renners in één jaar podium reden in Milaan-Sanremo, de Ronde en Parijs-Roubaix. Dat zijn er maar zeven. Uiteraard staat Eddy Merckx in het rijtje, maar ook the one and only Roger De Vlaeminck duikt erin op. Meer recent is de naam van Fabian Cancellara, die het zelfs drie keer deed.

Nu staat ook Van der Poel dus in dat rijtje, maar bij hem heeft het nog wat extra glans, want hij won ook twee van de drie wedstrijden.

Mathieu van der Poel zal na zijn glorieuze winst in Parijs-Roubaix even van een welverdiende rustperiode gaan genieten en dan via meerdere hoogtestages - al dan niet in het hoogtehotel nabij Calpe - via de Ronde van Zwitserland gaan toewerken naar de Tour.

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023