Wie kan het Pogacar lastig maken en 3 andere dingen om te letten in de Amstel Gold Race

Zondag staat de enige WorldTour-wedstrijd op Nederlandse bodem op het programma: de Amstel Gold Race. We blikken vooruit!

Amstel Gold Race 2022

Na de kasseienklassiekers is het tijd om de focus te verleggen richting de Waalse wedstrijden. Luik-Bastenaken-Luik is uiteraard het klapstuk binnen dit blok, maar er zijn meer wedstrijden om naar uit te kijken. De Amstel Gold Race is namelijk slechts een paar dagen van ons verwijderd en de 57e editie is gezegend met een mooi deelnemersveld. Wij hebben de voornaamste speerpunten in aanloop naar de Nederlandse voorjaarsklassieker voor je op een rij gezet.

1) Pogacar tegen de rest

Tadej Pogacar weet vooralsnog van geen ophouden. Na zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen heeft hij de knop meteen omgezet richting het volgende hoofddoel: Luik-Bastenaken-Luik. De Amstel is een belangrijk onderdeel in voorbereiding op de Waalse klimklassieker, de Sloveen zal ongetwijfeld de benen willen testen in het Limburgse heuvellandschap.

Gezien zijn staat van dienst is Pogacar de onbetwiste topfavoriet voor deze WorldTour-wedstrijd op Nederlandse bodem, maar er zijn meer kapers op de kust. Onder meer Tom Pidcock heeft een doel gemaakt van deze wedstrijd. Als ze allebei in goede doen aan de start verschijnen, kan dat een leuk duel opleveren.

Pogi en Pidcock zijn voor ons de twee topfavorieten, maar er is ook nog een aantal schaduwfavorieten. Denk bijvoorbeeld aan: Michael Matthews, Neilson Powless, Quinten Hermans, David Gaudu, Matej Mohoric en Pello Bilbao.

2) Relatief zwakke Jumbo-Visma ploeg

Jumbo-Visma heeft, afgezien van de monumenten, nagenoeg overal de lakens uitgedeeld dit voorjaar. Maar het valt te bezien of ze ook weer zo dominant zijn tijdens de Amstel Gold Race. Het geel-zwarte collectief is komende zondag beduidend minder sterk dan in de andere klassiekers.

Bij afwezigheid van Wout van Aert neemt Tiesj Benoot de honneurs als kopman waar. Na zijn overwinning in Kuurne-Brussel-Kuurne en een derde plaats in Strade Bianche is de Belg behoorlijk wisselvallig gebleken in de andere eendagswedstrijden waar hij aan de start stond.

Atilla Valter fungeert als schaduwkopman, maar de Hongaarse kampioen moet het allemaal nog bewijzen in wedstrijden van dit niveau. Hij heeft het potentieel wel. Tosh Van der Sande, Jos van Emden, Sam Oomen en Milan Vader completeren de ploeg.

3) Ide Schelling

Van een Nederlandse topfavoriet kunnen we niet spreken, maar met Ide Schelling hebben we toch iemand in de gelederen die voor een verrassing kan zorgen. De 25-jarige renner van BORA-hansgrohe kent een goed voorjaar, hij won onder meer een rit in de Ronde van het Baskenland en toonde zich in Oman en Catalonië ook geregeld van voren.

Bovendien is de Amstel Gold Race hét hoofddoel van het jaar voor de goedlachse Hagenees. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag wil pieken tijdens deze wedstrijd. Het parkoers is hem op het lijf geschreven en als alle puzzelstukjes in elkaar vallen kan hij een prominente rol spelen.

4) Is SD Worx ook in de heuvelklassiekers dominant?

Sinds 2017 komen de vrouwen ook weer aan hun trekken in de Amstel Gold Race, net als bij de mannen behoort de wedstrijd ook toe aan de WorldTour-kalender. Op de startlijst van de vrouwen wemelt het van de wereldtoppers.

Onder anderen Lotte Kopecky, Demi Vollering, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos zijn aanwezig. In Parijs-Roubaix zagen we voor het eerst dit voorjaar het dominante SD Worx wankelen. Benieuwd of de Nederlandse equipe de draad weer oppakt in de heuvels van Zuid-Limburg.

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022