Thijs Zonneveld: 'Van Aert rijdt afwachtender dan Van der Poel, dat is een structureel verschil tussen de twee'

Na Parijs-Roubaix analyseert Thijs Zonneveld en hij komt tot de conclusie dat er toch een wezenlijk verschil is tussen Van Aert en Van der Poel.

Paris Roubaix 2023 elite

Met de zege van Mathieu van der Poel in Parijs-Roubaix kwam er een einde aan het Vlaamse voorjaar (waar we die koers op Franse bodem en Milaan-Sanremo voor het gemak dan ook maar even bij rekenen). In de podcast In Het Wiel van het AD beschouwt Thijs Zonneveld na en concludeert hij naast dat het fantastisch was nog iets anders.

Want volgens hem zijn Mathieu van der Poel en Wout van Aert dan wel zeer aan elkaar gewaagd, maar er is ook een belangrijk verschil tussen de twee. En dat betreft hun manier van koersen.

"Van der Poel wil het altijd zelf beslissen. En dat vind ik wel een structureel verschil tussen Van Aert en Van der Poel in hun manier van koersen. Van Aert rijdt, toch zeker als Van der Poel erbij is, afwachtender en defensiever. Laat het over zich heen komen. Hij probeert dan te profiteren."

Als Van Aert een koers rijdt zonder Van der Poel ziet Zonneveld een andere renner. "Dan heeft hij wel die Van der Poel-rol waarbij de rest zit te kijken van 'o nee, als hij gaat dan kunnen we niet mee'. Maar als Van der Poel er wel is laat hij zich steeds in die defensieve rol drukken. Dat zie je zeker dit jaar."

Zonneveld snapt dat ook nog wel een beetje. Zeker in Roubaix, omdat hij daar toen met in totaal drie renner van Alpecin zat.

"Maar Van Aert had ook een keer vol mee kunnen rijden, vol gas kunnen geven, toen Philipsen er even af was. Dan wordt het één tegen één. Maar dat durfde hij niet aan. En dan wordt het weer een twee tegen één." Hieronder luister je de hele podcast.

Mathieu van der Poel en Wout van Aert treden pas over twee maanden weer tegen elkaar in het strijdperk. Dan maken ze beide na wat rust en hoogtestages hun rentree in de Ronde van Zwitserland. Die koers rijden ze allebei als voorbereiding op de Tour de France.

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023