Mathieu van der Poel, Milan Vader en Gerben de Knegt met de handen in het haar richting Parijs 2024

Mathieu van der Poel en Milan Vader moeten dringend aan de bak als ze een ticket voor Parijs 2024 willen bemachtigen...

WC mountainbike in Nove Mesto 2021

Na zijn wereldtitel in het veldrijden en zijn geweldige voorjaar op de weg, zouden we bijna vergeten dat Mathieu van der Poel ook in het mountainbiken uitblinkt en tot de absolute wereldtop hoort.

Hij maakt er ook geen geheim van dat hij op de Olympische Spelen in Parijs 2024 dolgraag goud in het mountainbiken wil veroveren. Als Van der Poel zijn olympische droom echt wil verwezenlijken, mag hij zich echter stilaan zorgen beginnen te maken...

Geen startrecht

Nederland heeft namelijk op dit moment nog steeds geen startrecht voor de olympische mountainbikewedstrijd. Omdat hun enige twee mountainbikers, Mathieu van der Poel en Milan Vader, overgeschakeld zijn naar de weg, is Nederland op de ranglijst gezakt naar een 30e plaats. Om één ticket te bemachtigen moeten ze minstens naar een 19e plek stijgen en dus een achterstand van 696 punten inhalen! Willen ze beiden naar de Olympische Spelen gaan, dan moeten ze zelfs bij de acht beste landen horen en 1421 punten inhalen...

Punten pakken

De oplossing is vrij simpel. Eén van de twee, of nog beter, beiden, moeten dringend terug aan de bak met hun mountainbike! Van der Poel is dat voorlopig niet van plan. Milan Vader wel. De 27-jarige renner, die vorig jaar de overstap maakte naar Jumbo-Visma, rijdt straks de wereldbekermanche in Nove Mesto (14 mei), Lenzerheide (11 juni) en Leogang (18 juni).

Alleen stelt Vader zich de vraag of het wel interessant is om daar punten te sprokkelen. "Stel dat ik me volledig richt op een goed mountainbike-seizoen en Nederland behaalt alsnog één ticket voor Parijs, gaat dat ticket dan wel naar mij?"

"Dat is een terechte vraag", zegt bondscoach Gerben de Knegt aan NOS. "Gezien de normale verhoudingen, zou je kunnen zeggen dat Mathieu van der Poel de beste mountainbiker is. Hij heeft meerdere wereldbekers gewonnen en haalde in 2018 brons op het WK. Milan niet. Maar dat is op papier. En we hebben ook nog een nationale kwalificatie-eis waaraan beiden moeten voldoen. Daar kijken we ook naar."

Uitweg

Halen ze geen ticket, of slechts één ticket, dan is er nog een uitweg. Op het WK mountainbike krijgen de nummers één en twee ticket namelijk een ticket waarmee ze rechtsreeks naar de Spelen in Parijs kunnen. Alleen vindt dat WK dit jaar plaats... zes dagen na het WK op de weg (en drie weken na de Tour)! In Glasgow vindt namelijk in augustus het allereerste 'super WK' plaats. "In theorie moet het te combineren zijn", vertelt De Knegt.

Hoe dan ook, er is nog veel onduidelijk over de ambities en plannen van Mathieu van der Poel op de mountainbike. "Ik snap dat het bij hem niet de hoogste prioriteit heeft, maar die vraag heb ik wel. Ik zal er deze week met hem over bellen", aldus Gerben De Knegt.

Achtergrond
  • Photo Marketa Navratilova/Cor Vos © 2021