Tim van Dijke bericht vanuit het peloton over 'Giro-virus': 'Hoor heel wat jongens hoesten, Olav had erg hevige koorts'

Visma | Lease a Bike is nog maar met vijf renners over en ook bij andere ploegen stappen ze bij bosjes af. Tim van Dijke merkt er alles van in het peloton. 

tim van dijke

Met 18 opgaves (op moment van schrijven) op een kleine 180 deelnemers is iets meer dan tien procent van de renners die aan de Giro begon niet meer in koers. Een behoorlijk aandeel daarvan moest de wedstrijd verlaten vanwege ziekte. Over corona hebben we het niet meer, maar een 'ouderwets' virus houdt flink huis in het peloton.

Hevige koorts

Bij Visma | Lease a Bike kunnen ze er over meepraten. Zij verloren hun meeste renners door valpartijen; Robert Gesink ging al in rit 1 onderuit en brak zijn hand, Christophe Laporte moest ook opgeven na een val.

Maar gisteren werd bekend dat Olav Kooij niet meer verder kon in zijn eerste grote ronde, waarin hij zondag in Napoli nog een etappe wist te winnen door Jonathan Milan nipt te snel af te zijn. Z'n ploeg meldde dat hij een griepje had opgepikt.

Zijn ploeggenoot Tim van Dijke bevestigt dat en merkt dat een groot deel van het peloton kwakkelt. "Er is zeker wel iets aan de hand. Ik hoor heel wat jongens hoesten. Je merkt dat er veel renners achteraan blijven en hopen de dag door te komen. Wat onze ploeg betreft, is het heel goed dat ze besloten hebben om Olav eruit te halen. Hij had erg hevige koorts."

Update 9.04 uur

De gifbeker moet helemaal leeg bij Visma | Lease a Bike, want de ploeg maakte net bekend dat ook Cian Uijtdebroeks de Giro ziek moet verlaten. Hij was gister al wat minder dan de bergetappes voordien, maar wist de schade nog te beoperken. Vanochtend werd hij ziek wakker. Nog maar vier renners voor Visma dus.

Andere slachtoffers

Naast Kooij konden onder andere ook Max Kanter (Movistar) en Ethan Vernon (Israel-Premier Tech) hun weg niet vervolgen. De ploeg van die laatste is sowieso zwaar getroffen, want daar haakten eerder Michael Woods, Riley Pickrell en Nadav Raisberg al af.

Gisteren zat Julian Alaphilippe in de kopgroep, maar daarin moest hij - deze Giro toch weer goed op dreef - afhaken. Hij meldde zich eveneens bij de koersdokter.