Waarom Evenepoel enkel Luik rijdt in aanloop naar Giro: 'Overtuigd dat het gaat werken'

De Belgische fans zullen hun wereldkampioen Remco Evenepoel pas zondag in Luik voor het eerst in eigen land aan het werk zien.

Volta Ciclista a Catalunya - stage 5

Geen Amstel Gold Race en geen Waalse Pijl voor Remco Evenepoel. De wereldkampioen verkiest een hoogtestage op de El Teide vulkaan boven de twee heuvelklassiekers. Zondag staat hij wel als titelverdediger aan de start in Luik-Bastenaken-Luik.

Evenepoel zou nochtans bij de favorieten gerekend mogen worden in de Amstel en op de Muur van Hoei. Aanvankelijk ging Soudal Quick-Step hem zelfs laten starten in de Waalse Pijl. "Uiteindelijk koos hij ervoor om zijn tijd op de Teide zo goed mogelijk te benutten en het maximale hoogte-effect na te streven in met het oog op de Giro", vertelt ploegleider Wilfried Peeters aan Het Laatste Nieuws.

Zodra je van die berg op Tenerife komt, begint het effect van de hoogteprikkel namelijk af te nemen. "Hoe langer je dus die prikkel kan aanhouden en hoe dichter op de Giro je de stage beëindigt, hoe meer voordeel je er kan uithalen en hoe dieper in de ronde je het kan meedragen", legt trainer Koen Pelgrim uit. "Het wordt belangrijk om nog zo goed mogelijk te zijn in de allesbeslissende derde week."

Weinig aanpassing

De klimtrein die hem vergezelde op El Teide (Louis Vervaeke, Ilan van Wilder en Pieter Serry), stond wel aan de start in de Waalse Pijl. Remco Evenepoel blijft nog even op hoogte trainen. Zakt hij dan niet te laat af naar Luik?

Wilfried Peeters: "De ervaring leert ons dat Remco heel goed reageert op zo’n hoogtestage en weinig of geen aanpassing nodig heeft. Dat bewees hij dit seizoen al, toen hij vanuit Tenerife rechtstreeks doorreisde naar de Ronde van Catalonië en daar op dag één al tweede werd achter Roglic. En vorig jaar won hij meteen na zijn stage ook de Clásica San Sebastián. We zijn ervan overtuigd dat het goed gaat werken."

Syncrosferahotel

Opvallend: in de twee weken tussen Luik-Bastenaken-Luik en de start van de Giro, last de wereldkampioen nog een ultieme hoogtestage in. Hij zal namelijk in het erg populaire Syncrosferahotel in Denia verblijven, waar ook Mathieu van der Poel in februari op hoogtestage ging. Zijn ploegmakkers die hem naar de eindzege in de Giro moeten leiden, doen dat niet. "Het is een keuze die elk voor zich maakt."

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023