HomeAchtergrondMet een druk op de knop van zeeniveau naar 4500 meter: het...

Met een druk op de knop van zeeniveau naar 4500 meter: het Spaanse hoogtehotel van oud-prof Aleksandr Kolobnev trekt veel wielrenners

Een bijzonder hotel waar al enkele profs verbleven voor een hoogtestage 2.0. Wat het voor voordelen biedt ten opzichte van een échte hoogtestage? Je leest het hieronder.

Wielrenners en hoogtestages zijn sinds een paar jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder voor een grote ronde of een belangrijke serie wedstrijden op hoogte te hebben vertoeft doe je – overdreven gezegd – eigenlijk niet meer mee.

Nu is het in de winter best lastig om een locatie voor die hoogtestage te vinden, omdat het op veel bergen in Europa dan wel heel koud is en er – belangrijker nog – sneeuw ligt. Tuurlijk, je kunt naar de Teide op Tenerife, maar de heb je ook wel eens gezien, en met Colombia heb je een alternatief rond de evenaar. Maar sinds kort is er nóg een alternatief.

Dat is het hoogtehotel van oud-wielrenner Aleksandr Kolobnev. De Rus die zowel in 2007 als in 2009 tweede werd op het WK runt het in Dénia aan de Spaanse Costa Blanca. In het hotel bootsen ze hoogte na – minder zuurstof in de lucht – waardoor het lichaam meer rode bloedcellen gaat aanmaken. In het het hotel kun je dus verblijven en slapen 'op hoogte' terwijl je de traning begint vanaf zeeniveau.

Z'n commercieel directeur geeft uitleg in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. “We beschikken over alle faciliteiten om aan de wensen van topatleten en recreatieve sporters te voldoen. Voor vijftig euro extra kan je verblijven in een van de vijftien kamers die zijn uitgerust met een generator, die een hoogte tot 4500 meter boven zeeniveau kan simuleren. In de kamer hoor je de generator niet. Je voelt zelfs de wind niet blazen om het zuurstofniveau op het gewenste niveau te krijgen.”

Campenaerts en Vermeersch vertoeven er op dit moment: ‘Heeft voordelen’

Victor Campenaerts, Brent Van Moer en Florian Vermeersch van Lotto-Soudal hebben sinds vorige week hun intrek genomen in het hotel omdat ze hun stage naar het hooggelegen Rwanda vanwege het coronavirus afbliezen. Campenaerts vond dat jammer vanwege het avontuur dat niet doorging, maar ziet ook voordelen in het Spaanse hotel, waar hij na een zware training nu beter kan herstellen door z'n slaaphoogte iets lager af te stellen.

“Op de Teide kan je na een training niet zeggen: vanavond ga ik eens halfweg de berg slapen. We hebben hier met z'n drieën vier kamers. Eentje gebruiken we als woonkamer waar we ook eten. Zo maken we optimaal gebruik van de hoogte.”

Campenaerts verblijft nog tot 23 februari in het hotel, waarna hij zijn seizoen begint met de Omloop Het Nieuwsblad. Van Moer en Vermeersch vertrekken op 13 februari, zij zullen al in de Tour des Alpes Maritimes et Var van start gaan op 18 februari.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de...

Remco Evenepoel beantwoordt vragen van fans: ‘Of ik al gedacht heb aan veldrijden? Ja’

Soudal QuickStep is vertrokken op trainingskamp in het Spaanse Calpe. Ook Remco Evenepoel is...

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Meer zoals dit

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Waar kunnen Cees Bol en Cavendish nog heen op het hoogste niveau? Deze ploegen zitten nog niet vol

Ramon Sinkeldam heeft al een nieuwe ploeg gevonden, maar niet iedereen heeft die luxe....