HomeAchtergrondMet een druk op de knop van zeeniveau naar 4500 meter: het...

Met een druk op de knop van zeeniveau naar 4500 meter: het Spaanse hoogtehotel van oud-prof Aleksandr Kolobnev trekt veel wielrenners

De Vuelta-etappe vertrekt vandaag vanuit Denia. Daar staat het inmiddels befaamde hoogtehotel van Aleksandr Kolobnev. Wat het voor voordelen biedt ten opzichte van een échte hoogtestage? Je leest het hieronder.

Wielrenners en hoogtestages zijn sinds een paar jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder voor een grote ronde of een belangrijke serie wedstrijden op hoogte te hebben vertoeft doe je – overdreven gezegd – eigenlijk niet meer mee.

Nu is het in de winter best lastig om een locatie voor die hoogtestage te vinden, omdat het op veel bergen in Europa dan wel heel koud is en er – belangrijker nog – sneeuw ligt. Tuurlijk, je kunt naar de Teide op Tenerife, maar die heb je ook wel eens gezien (en bovendien is het lastig er een plekje te krijgen).

Met Colombia heb je een alternatief rond de evenaar. Maar sinds kort is er nóg een alternatief. Dat is het hoogtehotel van oud-wielrenner Aleksandr Kolobnev. De Rus die zowel in 2007 als in 2009 tweede werd op het WK runt het in Dénia aan de Spaanse Costa Blanca.

4500 meter hoogte

In het hotel bootsen ze hoogte na – minder zuurstof in de lucht – waardoor het lichaam meer rode bloedcellen gaat aanmaken. In het het hotel kun je dus verblijven en slapen ‘op hoogte’ terwijl je de traning begint vanaf zeeniveau.

Z’n commercieel directeur geeft uitleg in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. “We beschikken over alle faciliteiten om aan de wensen van topatleten en recreatieve sporters te voldoen. Voor vijftig euro extra kan je verblijven in een van de vijftien kamers die zijn uitgerust met een generator, die een hoogte tot 4500 meter boven zeeniveau kan simuleren. In de kamer hoor je de generator niet. Je voelt zelfs de wind niet blazen om het zuurstofniveau op het gewenste niveau te krijgen.”

Campenaerts en Vermeersch vertellen over hun ervaring

Victor Campenaerts, Brent Van Moer en Florian Vermeersch van Lotto-Dstny verbleven als een van de trendsetters in het hotel. Ze zouden eerst naar Rwanda, maar dit ging door corona niet door. Campenaerts vond het jammer dat het avontuur niet doorging, maar ziet ook voordelen in het Spaanse hotel, waar hij na een zware training nu beter kan herstellen door z’n slaaphoogte iets lager af te stellen.

“Op de Teide kan je na een training niet zeggen: vanavond ga ik eens halfweg de berg slapen. We hebben hier met z’n drieën vier kamers. Eentje gebruiken we als woonkamer waar we ook eten. Zo maken we optimaal gebruik van de hoogte.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Knoop het voor altijd in je oren: het is Strade Bianche en niet Strada Bianchi!

Helaas wordt die fout nogal eens gemaakt en dat is onze redacteur een doorn in het oog.

Team Visma | Lease a Bike start met Valter als kopman in Strade Bianche: ‘Het is een eer om kopman te zijn’

De Hongaar heeft een goede track-record in de Italiaanse semiklassieker. In 2022 werd hij...

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

🎥 Oeps, kasseistrook Parijs-Roubaix staat onder water bij verkenning Israel-Premier Tech

We maken ons op voor die andere wielerwedstrijd over ongebaande paden - te weten:...

Meer zoals dit

Oud-prof Stijn Steels doet boekje open over ‘Zwiftrenners’ Vine en Osborne: ‘Ik krijg nog nachtmerries!’

Stijn Steels stopte eind 2022 op 32-jarige leeftijd met profwielrennen. De neef van spurtbom...

Mathieu van der Poel over aanvallend koersen en wattages: ‘Het is grappig dat juist demarrages de minste pijn doen bij me’

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen...

Cavendish vergeeft Sagan voor crash in Tour 2017: ‘We zijn heel close, hij is een legende’

De tijden dat Peter Sagan en Mark Cavendish epische sprintduels in de Tour uitvochten,...