Slecht Belgisch asfalt de oorzaak, ploeggenoot Bennett over val Pogacar: 'We reden wel 70 per uur'

Het slechte Belgische asfalt ontnam ons een mooi duel in Luik-Bastenaken-Luik. Ooggetuigen George Bennett en Mikkel Honoré doen hun verhaal.

Luik - Bastenaken - Luik 2023 elite

We hadden ons er na de prachtige wedstrijd in de Ronde van Vlaanderen, waar Tadej Pogacar het opnam tegen Mathieu van der Poel en Wout van Aert zo op verheugd: een tweestrijd met Remco Evenepoel in Luik-Bastenaken-Luik. Door een harde val van de Sloveen kwam het er niet van.

Door een put in het asfalt haalde hij Bastenaken niet eens. Tien kilometer daarvoor maakte een put in het asfalt - jaja, het fameuze slechte Belgische asfalt dus - een einde aan zijn illusies. Het was de Deen Mikkel Honoré van EF Education-Easypost die vol in de put reed. Zijn banden ontploften en er was geen redden meer aan. Pogacar kon hem niet meer ontwijken.

Honoré zelf weet alleen nog dat hij slachtoffer werd van het slechte asfalt. "Ik ging door een gat in de weg en viel daarna. Wat er precies gebeurde, weet ik niet, ik hoop snel weer op de fiets te kunnen stappen", zegt hij in Het Nieuwsblad.

George Bennett

Pogi's ploeggenoot George Bennett reed vlak achter zijn Sloveens kopman en zag het dus van heel dichtbij gebeuren. Dat Pogacar Honoré niet meer kon ontwijken, is geen wonder. Ze reden erg hard op het moment van de crash. "We reden aan hoge snelheid, ik vermoed wel 70 km/u. Zelf bleef ik maar net recht."

Ploegleider Marco Mercato was als eerste niet-renner bij de onfortuinlijke Pogacar. Hij zag al snel dat het geen zin meer had om verder te rijden. "Het was duidelijk dat hij niet kon sturen. We zijn bij hem gestopt en hij wilde wel verder, maar hij voelde al snel dat het niet goed zat."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023