José De Cauwer over voorjaar: 'Ik zit al vijftig jaar in de profwielrennerij en ik heb dit soort wielrennen nooit gezien'

De Cauwer analyseert het voorjaar en zegt dat hij Merckx en De Vlaeminck al mooie dingen zag doen, maar legt uit dat hij meer onder de indruk is van deze generatie.

Kampioen Wilskracht - Boek Hennie Kuiper

José De Cauwer zat het hele voorjaar op de eerste rij likkebaardend commentaar te geven bij de klassiekers. hij genoot met volle teugen en in een analyse is hij dan ook vol lof over deze generatie wielrenners. Het spektakel is ongezien, zo vertelt hij.

Ongezien

"Ik zit al 50 jaar in de profwielrennerij en ik heb dit soort wielrennen nooit gezien. Ik heb een fantastische Merckx meegemaakt, een fantastische Roger De Vlaeminck en anderen meegemaakt. Maar nu met zovelen op dit niveau? Nooit gezien!", zegt hij op de website van Sporza.

Eigenlijk kan De Cauwer geen man van het voorjaar kiezen, maar als ze hem een pistool op de borst zetten, kiest hij voor Tadej Pogacar. Het gaat tussen twee man en door de Sloveen komt De Cauwer bijna niet uit zijn woorden - dan moet je van goede huize komen..

"Ja, dan kies ik toch tussen Van der Poel en Pogacar en dan blijf ik bij Pogacar, omdat hij een wedstrijd wint waarvan we nooit... Hij komt voor de tweede keer naar de Ronde en wint die!"

Rapportcijfers

De Cauwer deelt desgevraagd ook rapportcijfers uit en als je het bovenstaande hebt gelezen, zal het je niet verbazen dat het hoge rapportcijfers zijn. Zelfs Remco Evenepoel krijgt een 10, na slechts één klassieker in het voorjaar.

"Op basis van meerdere koersen en de basis waarop hij zich nu voorbereidt op dat belangrijke doel dat er zit aan te komen. Hij moest er deze dag staan, hij staat er. Voilà. 10."

Uiteraard krijgen ook Pogacar en Van der Poel goede cijfers. "Pogacar krijgt van mij ook een 10. Mathieu van der Poel? Op basis van zijn koersen, een 10. Allé, tienen mogen we eigenlijk niet geven."

En Wout van Aert? "Als pech meetelt en alleen de uitslagen tellen – maar dat mogen we eigenlijk niet doen. Dan 9, wegens dat net niet winnen van dat grote doel, maar wel meer dan goed genoeg."

Nieuws
  • Foto Carla Vos/Cor Vos © 2017