Fabian Cancellara over motortje: 'Als iemand de fiets wil zien, kan die hem bij mij thuis komen halen'

Er hangt nog steeds een zweem van onduidelijkheid rond de fiets van Cancellara in De Ronde van Vlaanderen in 2010. Hij is er zelf open over, maar klopt z'n verhaal wel?

Milan - Sanremo 2023

Hij zei onlangs er wel klaar mee te zijn en dat Tom Boonen in de bewuste Ronde van Vlaanderen gewoon parkeerde op De Muur: de geruchten over een motortje in z'n fiets in De Hoogmis van 2010. Toch wijdde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws een hele podcast aan de fiets.

Voor die podcast, treffend 'De fiets van Cancellara geheten' spraken ze ook met de Zwitser zelf. Hij zegt in het telefoontje dat de makers met hem doen (en dat zei hij eerder al tegen De Morgen) dat de fiets gewoon bij hem thuis aan de muur hangt. "Als iemand de fiets wil zien, kan die hem bij mij thuis komen halen."

"Er is maar één iets veranderd aan die fiets. Mijn vader heeft die namelijk, tot mijn spijt, net na de koers gewassen. Ik was echt kwaad. Ik wilde hem, net als mijn andere fietsen, met alle vuiligheid aan de muur hangen", zei hij eerder ook tegen De Morgen.

Complottheorieën

De makers van de podcast nemen het ter kennisgeving aan, maar nemen geen genoegen met zijn woorden. In het vervolg van de podcast nemen ze de nodige complottheorieën door. Het gaat van speciale trapsystemen tot dubieuze fietswissels.

Met als summum een anonieme tipgever waarmee ze afspreken in Harelbeke. Deze man was als motortoerist aanwezig in de bewuste Ronde en volgens hem vond er een derde fietswissel plaats na De Muur van Geraardsbergen - er was al een naderhand veelbesproken fietswissel geweest - buiten het zicht van de camera om. Hier zou de fiets met het motortje weer zijn omgewisseld voor een normale fiets.

Overigens concluderen de podcastmakers aan het eind zelf ook dat er geen bewijs is voor een motortje. Bovendien: de harde cijfers zeggen dat Fabian Cancellara de Muur van Geraardsbergen niet buitensporig hard opreed, maar dat Tom Boonen er gewoon niet zo snel reed. In dezelfde Ronde van Vlaanderen waren er renners die De Muur sneller beklommen dan Spartacus.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023