Rensters Zaaf Cycling delen schokkende getuigenis: seksistische opmerkingen, onbekwaam personeel en bedreigingen

Zaaf Cycling Team heeft haar rensters al maanden niet betaald, maar er blijkt nog veel meer aan de hand te zijn...

Tour De Normandie 2023 STAGE 3

Bij het Italiaanse Zaaf Cycling Team zijn ondertussen al heel wat rensters vertrokken en de ploeg heeft, wegens financiële problemen, haar wildcard voor de Vuelta ingeleverd. De UCI gaf de renster ook al groen licht om andere oorden op te zoeken, na de vele klachten die ze ontvangen heeft. De Franse renster Audrey Cordon-Ragot was de eerste die aan de alarmbel trok, omdat het team de rensters nog altijd niet zou uitbetaald hebben.

Escape Collective kon met meerdere rensters anoniem spreken. Uit hun (schokkende) getuigenissen bleek dat er veel meer misstanden plaatsgevonden hebben dan enkel het niet uitbetalen van de salarissen...

Materiaal

Om te beginnen was er een tekort aan materiaal. Tijdens de Tour Down Under moesten ze het doen met slechts twee tenues en één fiets. In de winter moesten ze smeken om geschikte kledij. "We kregen als antwoord dat we tevreden moesten zijn als we zelfs maar één jasje kregen".

In de UAE Tour was er maar één drinkbus beschikbaar in de volgwagen, ondanks de snikhete temperaturen.

Tijdens wedstrijden moesten ze vaak koersen met hun trainingsfiets en de volgwagen had maar twee reservefietsen mee. In Parijs-Roubaix moesten ze zelfs rekenen op de hulp van andere teams...

Personeel

Het teampersoneel was allesbehalve bekwaam en had helemaal geen ervaring in een wielerpeloton. De mecanicien in de Tour Down Under had zelfs nog nooit gewerkt in een koers. "Er waren er zelfs die geen banden konden oppompen". Ook de verzorgers bakten er weinig van.

Reizen

Voor reizen per vliegtuig en hotelovernachtingen was er blijkbaar ook geen budget. Bovendien moesten de rensters reiskosten uit eigen zak betalen. Verre verplaatsen vonden 's nachts plaats, met de auto. En zoals al langer bekend was, kregen ze amper salaris uitbetaald.

Druk

Praten met de buitenwereld over alle misstanden was ook geen optie. Wie dat toch deed, werd niet opgesteld voor een volgende koers. Ondertussen kregen ze de ene na de andere seksistische opmerking naar hun hoofd geslingerd. "Het was een vrouwenploeg dat geen respect had voor vrouwen".

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023