Wie is schaduwfavoriet (voor podium) Antonio Tiberi? 'Ik reisde vanaf mijn elfde bijna ieder weekend naar Toscane om te koersen'

Antonio Tiberi werd door de bookmakers vooruitgeschoven als een van de favorieten voor een podiumplaats in de Giro d'Italia. Voorlopig staat hij achtste.

Tiberi

Voor onze Giro d'Italia-special spraken we uitgebreid met de Italiaanse klimmer. De special is hierrrrr te bestellen! Naast een interview met Tiberi, waarvan hieronder een deel te lezen is, kunt u in onze Giro-special ook genieten van interviews met onder anderen Olav Kooij, Ben O'Connor en Daniel Felipe Martínez. Verder blikten we terug op de Giro-zege van Denis Menchov.

Wie is Tiberi en hoe groeide hij uit tot een van de schaduwfavorieten voor de Giro d'Italia? Tiberi begon met wielrennen toen hij acht jaar oud was. Hij zag een stel kinderen met hun fiets rijden en dacht: dat lijkt me ook wel iets. Dat zijn vader vroeger ook aan wielrennen deed, wist hij op dat moment niet. "Dat had hij me tot dan nooit verteld. In het begin stelden de koersjes die ik reed niet veel voor."

"Ik ben geboren in Frosinone, dat in de buurt van Rome ligt. Het is geen gebied waar wielrennen populair is. In het midden en zuiden van Italië is het moeilijk om te koersen, maar in het noorden zijn genoeg wedstrijden. Al zijn het er een stuk minder dan vroeger. Hoe ik dat deed? Ik reisde vanaf mijn elfde bijna ieder weekend naar Toscane om een race te kunnen rijden. Ik verbleef dan in het huis van een van mijn ploegleiders. Het eerste jaar vond ik lastig om die reis telkens te maken, maar later werd het een gewoonte."

Boerderij

Hoewel wielrennen in zijn geboortestreek een kleine sport is, is het wél een ideale uitvalbasis om te trainen. Zeker omdat Tiberi en zijn ouders buiten het stedelijk gebied woonden. "Mijn ouderlijk huis ligt volledig in de natuur. Je kunt er makkelijk de heuvels opzoeken. Mijn vader ging in het begin regelmatig mee, maar rond mijn veertiende begon ik beter te worden dan hij. Vanaf dan koos hij ervoor om te volgen in de auto, haha."

"Mijn vader had een boerderij met koeien. Toen ik jong was, hielp ik met melken, het verzorgen van andere dieren en alle andere dingen die erbij komen kijken op een boerderij. Ik vond tractors geweldig. Mijn vader en oom zijn inmiddels te oud en besloten te stoppen met het bedrijf. Het klopt dat er een hoop boeren zijn in het peloton, maar ik heb het er nooit over gehad met jongens als Moscon of Lampaert."

In zijn jeugd zit Tiberi voor de televisie om Alberto Contador en Vincenzo Nibali aan te moedigen. Dit jaar hoopt hij in hun voetsporten te treden als klassementsrenner. "De Giro d’Italia start ik met als doel een klassement te rijden. Ik heb een goede tijdrit en zeker komende Giro is dat een groot voordeel. Vroeger werkte ik niet veel aan mijn tijdrit, maar dit jaar hebben we met de ploeg een stap gezet."

"In de winter zijn we veel bezig geweest met mijn positie, en hebben we een nieuw opzetstuur en nieuwe helm gekregen. Of ik een notering bij de eerste tien in me heb? Dat zou ik op dit moment niet kunnen zeggen. Ik hoop in de Giro in topvorm te zijn en dan zien we wel."

Nieuws
  • Cor Vos