Deze 15 renners verzamelden dit voorjaar de meeste strafpunten

Heel wat renners zijn dit voorjaar op het matje geroepen omdat ze één of meerdere van de vele UCI-regels hebben overtreden.

De UCI staat gekend om zijn vele regeltjes. Wie deze niet naleeft wordt onverbiddelijk bestraft met boetes, verlies van UCI-punten of zelfs een schorsing. Ook dit voorjaar werd er opnieuw veelvuldig gezondigd tegen die UCI-reglementen.

De gespecialiseerde wielerdatabank Procyclingstats maakte een ranglijst op met de grootste overtreders. Daarvoor baseerden ze zich enkel op verlies van UCI-punten.

Filip Maciejuk

De nummer één zal niemand verwonderen. De Pool Filip Maciejuk (Bahrain-Victorious) bracht tijdens de Ronde van Vlaanderen met een bizar manoeuvre het halve peloton ten val.

Van Aert was hierdoor gehavend aan de knie, Tim Wellens brak zijn sleutelbeen in vier stukken en Julian Alaphilippe mocht een punt zetten achter zijn voorjaar. De UCI gaf Maciejuk een boete van 1000 Zwitserse frank en trok 50 UCI-punten af.

Pidcock & Shaari

Maciejuk deelt zijn koppositie met Yusri Muhammad Shaari en Tom Pidcock. De Maleisiër Shaari werd gediskwalificeerd in de vierde rit van de Princess Maha Chakri Sirindhorns Cup Tour of Thailand omdat hij zich vasthield aan een volgwagen.

Pidcock verloor dan weer 25 UCI-punten omdat hij tijdens Luik-Bastenaken-Luik afval buiten de daartoe bestemde 'litter zone' zou gegooid hebben. Waar de Brit die andere 25 punten heeft verloren is niet helemaal duidelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid kreeg hij die straf opgelegd na een onregelmatige sprint in de openingsetappe van de Ronde van de Algarve. Hij gaf toen in volle sprint een kleine duw aan een collega-renner.

De volledige top-15 vindt u hieronder terug. De Belgen zijn met z'n vieren het meest talrijk vertegenwoordigd. Met Ide Schelling, Lars van den Berg en Wesley Kreder vinden we ook drie Nederlanders op de ranglijst terug.

Foto: procyclingstats
Pelotonpraat
  • Foto: YouTube/FloBikes