Erik Breukink over Giro: 'Misschien dat Evenepoel het wat lastiger krijgt in steile beklimmingen'

We vroegen Erik Breukink naar z'n kijk op de komende Giro en hij heeft een interessante mening.

archivo

Voor onze Giro-special (hier verkrijgbaar) vroegen we enkele wielervolgers naar hun visie op het heerlijke duel tussen Remco Evenepoel en Primoz Roglic. Michael Boogerd geeft hier zijn toch wel verrassende kijk op dat duel – hij merkt op dat Evenepoel altijd wel een slechte dag heeft - en Michel Wuyts z'n mening lees je hier. Vandaag is het woord aan Erik Breukink.

Breuk heeft zelf natuurlijk een illustere geschiedenis in de Giro, vooral vanwege die befaamde sneeuwrit over de Gavia (zie afbeelding). In zowel 1987 (derde) als 1988 eindigde hij op het eindpodium. Hij is een echte Giro-kenner dus, maar zelfs dan beschik je niet over een glazen bol die honderd procent uitsluitsel geeft..

"Ik kan uiteraard niet met zekerheid zeggen wie er gaat winnen. Ze zijn heel erg aan elkaar gewaagd. Misschien dat Evenepoel het wat lastiger krijgt in de steile beklimmingen, maar hij zal zich zodanig prepareren dat hij daar wel klaar voor is", begint Breukink zijn relaas.

De oud-ploegleider van Rabobank verwacht wel echt een duel. "Ik verwacht absoluut een tweestrijd. Evenepoel en Roglič verkeren allebei in bloedvorm en hebben dit jaar al meermaals gewonnen. Het deelnemersveld is heel sterk, maar de andere klassementsrenners zitten absoluut niet op hetzelfde niveau. Almeida kent teveel zwakke momenten in de bergen, en Thomas maakt ook geen stabiele indruk."

Ploegenspel vs. individu

Hoewel ploegentactiek steeds belangrijker wordt, is volgens Breukink de vorm van de kopmannen doorslaggevend. "De ploegen van Jumbo-Visma en QuickStep zullen een belangrijke rol spelen gedurende de wedstrijd, vooral in verdedigend opzicht. Maar het individu maakt uiteindelijk het verschil. Als je ze naast elkaar legt, ontloopt het elkaar nauwelijks."

"Uiteindelijk komt het erop aan wie op de beslissende momenten koel blijft, van beide mannen weten we dat ze met enige regelmaat tegen problemen aanlopen, bijvoorbeeld een valpartij. Maar als ze allebei heel blijven, dan zal een een man-tegen-mangevecht in de bergen hoogstwaarschijnlijk de beslissing brengen."

Met het pistool op de borst wijst Breukink dan toch een favoriet aan. "Als ik dan toch mijn geld op iemand moet inzetten, gaat mijn voorkeur toch uit naar Evenepoel. Zijn jeugdigheid is wat mij betreft de doorslaggevende factor."

Giro d'Italia
  • Foto Cor Vos