Thijs Zonneveld beleefde gisteren apart wielerdagje: 'Op m'n smoel gegaan, geplaatst voor WK, daarna uitverkocht Carré'

Het was zondag een achtbaan van van alles en nog wat voor Thijs Zonneveld. Het leven van een sportieve duizendpoot..

Scheldeprijs 2023 elite men

Thijs Zonneveld maakte eerder dit jaar bekend dat hij weer (semi)professioneel ging wielrennen bij BEAT Cycling Club. Daarnaast bleef hij natuurlijk ook actief als journalist/columnist/podcastmaker. Het leidde ertoe dat hij zondag een op z'n zachtst gezegd veelbewogen wielerdag beleefde.

'Crybaby'

's Ochtends deed hij namelijk mee aan de Gravel Fondo Limburg. Daar was eerder ophef over ontstaan omdat de organisatie Zonneveld niet in het eerste startvak had gezet. De AD-journalist was daar verontwaardigd over, onder andere Johan Bruyneel (die hem crybaby noemde) en Johnny Hoogerland hadden geen medelijden met hem.

Hoe dan ook, feit was dat hij zondag van start ging in het veertigersstartvak - het gaat op leeftijd bij de UCI Gravel World Series -  belandde bij de wedstrijd die gold als kwalificatiemoment voor het WK gravel dat begin oktober in Italië plaatsvindt.

Filerijden

Zonneveld schrijft op Twitter hoe dat in z'n werk ging. Grappend meldde hij dat het vak van waaruit hij startte bijna in België lag, maar hij ging er ook serieuzer op in.

"De Grote Megalomane Inhaalrace in Gravel Limburg achter de rug. Het sloeg nergens op, eerlijk gezegd. Had al twee minuten achterstand toen ik als 529e de startlijn over rolde. Daarna: filerijden op de singletracks en gevallen in de eerste lastige afdaling omdat er mensen tussen reden zonder bijster veel ervaring in een peloton. Met een kapot zadel teruggekomen tot 37e plek. En, hoera, derde in mijn leeftijdscategorie."

Enigszins cynisch besluit hij daarna. "Als iemand zo een medaille wil ophalen en op het podium wil staan: be my guest."

Carré

Zonneveld had daar geen zin in, maar ook geen tijd voor. Hij moest namelijk als een gek van Limburg naar Amsterdam - met een auto die wel in het eerste startvak stond vermoedelijk.

In de hoofdstad stond hij namelijk 's avonds in een uitverkocht Carré. Die mensen hadden hun kaartje waarschijnlijk niet gekocht vanwege Zonneveld, maar wel omdat hij daar stond met ene Tom Dumoulin.

De AD-podcast In Het Wiel beschouwde daar de Giro voor met gebruikelijke namen Zonneveld, Elijzen en Van Warmerdam, maar ook de oud-Girowinnaar was van de partij.

Al met al een bijzondere dag dus, voor Zonneveld. Hij vat het nog even kort en bondig samen. "Op mijn smoel gegaan, gefoeterd op van alles en nog wat (sorry), me geplaatst voor een WK en daarna in een uitverkocht Carré over wielrennen geluld. Het was een mooie dag."

Pelotonpraat
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023