Evenepoels meesterknecht Ilan Van Wilder hoeft nog niet voor zichzelf te rijden: 'Ik weet perfect wat ik aan het doen ben met mijn carrière'

Ilan Van Wilder moet in de Giro de laatste man zijn voor Remco Evenepoel en voelt zich heel goed bij die rol. Verstandige teksten van de jonge renner!

Luik - Bastenaken - Luik 2023 elite

Hij imponeerde al in Luik-Bastenaken-Luik met een sterke inspanning op La Redoute om de weg te plaveien voor Remco Evenepoels aanval. In de Giro moet de sterke Ilan Van Wilder dat opnieuw doen. Hij is de meesterknecht van zijn leeftijdsgenoot en voelt zich daar hartstikke goed bij.

Dat zegt de jonge Belg in een uitgebreid interview met de Vlaamse krant Het Nieuwsblad aan de vooravond van de Ronde van Italië. Her en der, met name bij Sporza-commentator José De Cauwer gaan stemmen op dat Van Wilder wat meer voor eigen rekening zou moeten rijden. Dat vleit hem, maar hij is het er niet mee eens.

"Iedereen mag zeggen wat hij of zij wil, maar het lijkt soms alsof ik de enige ben die dat niet zo aanvoelt. Het belangrijkste is dat ik gelukkig ben en dat is het geval. Het is toch logisch dat ik knecht voor Evenepoel?", begint hij zijn relaas.

Zijn analyse gaat verder. "Hij is wereldkampioen en wint grote rondes en klassiekers. Als ik voor Jumbo-Visma zou rijden, zou ik ook moeten knechten voor Vingegaard of Roglic. Zat ik bij UAE Team Emirates, dan zou dat in dienst zijn van Pogacar. Dan rijd ik liever voor Remco: een Belgische kopman in een Belgische ploeg. Remco is trouwens erg dankbaar."

Progressie maken

Van Wilder heeft zin in de komende Giro. "In deze rol maak ik ook progressie en leer ik enorm veel bij. De komende weken rijd ik finales in de Giro. En in de tweede helft van het seizoen komen er genoeg wedstrijden waarin ik zelf mijn eigen resultaten mag zoeken. Ik vind dat een mooi evenwicht."

Hij gaat ook nog even specifiek in op de woorden van De Cauwer. "Ik heb José héél graag en ik beschouw het als een compliment dat hij vindt dat ik te veel moet knechten. Maar hij hoeft zich geen zorgen te maken. Ik weet perfect wat ik aan het doen ben met mijn carrière en ik heb zeker karakter genoeg om te gaan voor wat ik wil."

Giro d'Italia
  • Photo: POOL/JJ/Cor Vos © 2023