De Giroploegen van Jumbo en QuickStep vergeleken: is de Nederlandse formatie wel de betere?

Veel wielervolgers zeggen dat Evenepoel een zwakkere ploeg heeft dan Roglic deze Giro. Is dat wel zo? We legden de ploegen langs de meetlat.

Volta Ciclista a Catalunya - stage 1

Bij wielervolgers ging het er de afgelopen weken en dagen in aanloop naar de Giro veel over dat Remco Evenepoel minstens net zo sterk of sterker is dan zijn grote concurrent, maar dat Jumbo-Visma als ploeg sterker is. Maar is dat wel zo?

We leggen de renners even langs de meetlat en vergelijken ze met elkaar. Maar eerst om alle informatie even op een rijtje te hebben, de ploegen van respectievelijk Roglic en Evenepoel, waarbij Jumbo-Visma na de coronabesmettingen van Robert Gesink en Tobias Foss nog een last-minute-wijziging moest ondergaan.

(Bij het schrijven van dit stuk was nog niet bekend dat ook Jos van Emden geveld is door corona en niet mee kan doen. Sam Oomen neemt zijn plek in.)

Jumbo-Visma

Primoz Roglic

Edoardo Affini

Koen Bouwman

Rohan Dennis

Jos van Emden (Update: Sam Oomen)

Michel Hessman

Sep Kuss

Jan Tratnik

Soudal-QuickStep

Remco Evenepoel

Pieter Serry

Ilan Van Wilder

Louis Vervaeke

Jan Hirt

Josef Cerny

Davide Ballerini

Mattia Cattaneo

Analyse

Een groterondeploeg is in twee segmenten op te delen: de knechten voor op het vlakke en de knechten voor in de bergen - sommige renners vallen er wat tussenin of zijn zo goed dat ze beide kunnen. Voor het vlakke is de vergelijking net wat minder van belang, want - met alle respect - de renners van topploegen kunnen allemaal wel lang op kop rijden.

In ieder geval kun je mannen als Edoardo Affini, Michel Hessman en Jos van Emden wel 'wegstrepen' tegen Josef Cerny en Davide Ballerini. Laten we de ploegen voor het vlakke dus even sterk noemen.

Dan de 'klimploeg'. Daar waar Jumbo-Visma dus zoveel sterker zou zijn. Maar inmiddels staan er wat andere renners dan in eerste instantie de bedoeling was - Wilco Kelderman, Tobias Foss en Robert Gesink (rekenen we toch ook bij klimmers) werden noodgedwongen ingeruild voor Sepp Kuss, Rohan Dennis en Jos van Emden.

Hoewel met name Sep Kuss natuurlijk een ijzersterke renner is, geen versterking. Vooral omdat het bij Rohan Dennis wel erg gissen is naar zijn vorm. Met Koen Bouwman heeft Jumbo-Visma natuurlijk nog iemand die bergop lang mee kan en ook Jan Tratnik blaast bergop nog wel een partijtje mee.

Evenepoel z'n ploeg kende een vlekkeloze voorbereiding en ze konden zelfs Fausto Masnada thuislaten. In de bergritten kan de wereldkampioen beschikken over Ilan Van Wilder, Jan Hirt, Matteo Cattaneo en in mindere mate Louis Vervaeke en Pieter Serry.

Van Wilder liet in Luik al zien erg sterk te zijn en Hirt en Cattaneo bewezen zich al in grote rondes. De Sloveen won vorig jaar bijvoorbeeld een etappe in de Giro en eindigde in de top 10 van het eindklassement.

Conclusie

Soudal-QuickStep beschikt dus getalsmatig over een mannetje meer in renners die normaal gesproken bergop wel een col aankunnen. Maar belangrijker ook kwalitatief hoeven ze niet onder te doen voor Jumbo-Visma.

Roglic heeft in Kuss misschien een iets sterkere meesterknecht - al kan de nog jonge Van Wilder ook zomaar eens heel goed voor de dag komen en is Kuss nog weleens wisselvallig. Bouwman is sterk, maar niet sterker dan Jan Hirt in goede doen, terwijl Cattaneo een constantere factor is dan Dennis.

Kijk, de Dennis met de benen van 2020 in de Giro kan een grote ronde voor je winnen - dat deed hij toen zelfs. Maar de Australiër is al een tijdje niet op dat niveau. Z'n laatste koers was de Ronde van Baskenland en daar stapte hij af.

Dus Evenepoel z'n ploeg is wat ons betreft zeker niet zwakker, en misschien zelfs wel sterker dan het blok van Jumbo-Visma.

Giro d'Italia
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023