Dit zijn de 10 Nederlanders die aan de start staan in de Giro

Door coronabesmettingen en blessures wat wisselingen op het laatste moment, maar deze tien Nederlanders gaan het doen in de Giro.

Giro dÕItalia 2022 stage 21 ITT

Vorig jaar stonden er nog 17 Nederlanders aan het vertrek in Boedapest bij de start van de Giro en werd er door alle successen gerept van een Giro Olandesi. Elke dag waren onze landgenoten wel in de aanval. Zover zal het dit jaar vermoedelijk niet komen, maar hieronder nemen we alle Nederlanders toch even met je door.

1) Sam Oomen (Jumbo-Visma)

Hier zou eerst de naam van Robert Gesink hebben gestaan, daarna die van Jos van Emden. Maar allebei werden ze geveld door het coronabeestje. En dus werd Sam Oomen in allerijl opgeroepen. Hij zal zich niet direct hebben voorbereid op de Giro, dus het is maar zeer de vraag hoe het met zijn vorm is gesteld. Misschien groeit hij er wat in en kan hij Primoz Roglic in de loodzware derde week bergop goed bijstaan.

2) Koen Bouwman (Jumbo-Visma)

Koen Bouwman bereidde zich op de Teide wel specifiek voor op deze Giro, waarin hij een heel andere rol heeft dan de succesgiro van vorig jaar, waarin hij de blauwe bergtrui pakte en twee ritten won. Deze keer is hij na Sepp Kuss de belangrijkste luitenant van Roglic.

3) Bauke Mollema (Trek-Segafredo)

Bauke Mollema mocht sowieso al wel voor een rit gaan, maar na het afhaken van kopman Giulio Ciccone (met, jawel, corona) kan hij helemaal op rittenjacht. Hij blijft jagen om bij de club te komen van mannen die in iedere grote ronde een etappezege boekten. Gaat het er dit jaar van komen?

4) Daan Hoole (Trek-Segafredo)

De lange Nederlander reed een sterk voorjaar en mag dus nu door het wegvallen van Ciccone ook deze Giro proberen een rit te winnen. Hij zal dat niet moeten doen in ritten met al te zware cols, want daar is hij niet op gebouwd. Maar Hoole is wel ijzersterk, dus vlak hem zeker niet uit voor ritwinst!

5) Thymen Arensman (INEOS Grenadiers)

De 23-jarige Nederlander zal waarschijnlijk moeten knechten in het ijzersterke collectief van INEOS (Thomas, Geoghegan Hart, Sivakov). In de Tour of the Alps was hij nog niet helemaal top, maar hij kwam er in de latere etappes wat doorheen. Arensman is in de derde week altijd op z'n best.

6) Martijn Tusveld (Team DSM)

Martijn Tusveld is het voorbeeld van een renner die z'n plaats in de ploeg kent: knechten geblazen. Deze Giro zal hij dat doen voor z'n sprintkopman Alberto Dainese. Wie weet dat hij ook eens mee kan in de vlucht, want een echte klassementstopper heeft DSM niet in de gelederen.

7) Lars van den Berg (Groupama-FDJ)

Lars van den Berg reed vorig jaar geen grote ronde, maar de nu 24-jarige renner reed in 2021 al wel eens de Giro uit. Deze editie zal vooral bestaan uit het bijstaan van Thibaut Pinot.

8) David Dekker (Arkea-Samsic)

De rappe Dekker zal vooral z'n kans willen gaan in etappes met een wat lastigere sprint. In een pure sprint komt hij wel wat snelheid tekort tegen mannen als Gaviria en Cavendish.

Een piepjonge David met vader Erik. | Michel Groen/Cor Vos ©2006

9) Oscar Riesebeek (Alpecin-Deceuninck)

Oscar Riesebeek was in 2021 al eens heel dichtbij een ritzege in de Giro, maar Vicor Campenaerts was hem toen net te slim/snel af. Komt het er dit jaar wel van voor de 30-jarige Edenaar?

10) Ramon Sinkeldam (Alpecin-Deceuninck)

De ervaren Sinkeldam zal deze Giro de lead-out zijn van de Australische sprinter Kaden Groves. Met Démare won Sinkeldam al heel wat Giro-ritten en met Groves moet dat er ook inzitten, want de Australiër maakte al indruk dit voorjaar met onder andere twee ritzeges in de Ronde van Catalonië.

Giro d'Italia
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022