Giro | Listig lokaal rondje! Alles wat je moet weten over etappe 8: Terni-Fossombrone

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

In de laatste zestig kilometers vinden aanvallers ideaal terrein met de fameuze Markezaanse ‘muren’, die al meermaals naam hebben gemaakt in de rittenkoers Tirreno - Adriatico, door de organisatie graag gezien als de kleine Giro d’Italia.

Een strijdlust prikkelende smaakmaker is de Monte dei Cappuccini van 1700 meter lengte met stijgingspercentages tot 19%, die de renners in de Tirreno van 2019 beklommen. De klim doen ze vandaag zelfs twee keer en tussendoor overwinnen ze nog de Monte delle Cesane (7 km lang tegen een gemiddelde hellingsgraad van 6,6% en een maximum van 18% op het eind van de eerste kilometer) en de korte Muur van Montefelcino.

Op de Monte delle Cesane kwam in de Giro van 2006 de Belg Rik Verbrugghe als eerste boven en drie jaar later streekrenner, de betreurde Michele Scarponi. De beslissing zal waarschijnlijk gaan vallen op de Cappuccini klim waarbij de renners 196 hoogtemeters overwinnen, het gemiddeld stijgingspercentage is 11%.

Tiesj Benoot heeft er in 2019 tijdens de Tirreno de snelste Strava-tijd gezet. Dat jaar won in Fossombrome Aleksei Lutsenko de etappe vanuit Foligno, met net als vandaag de Monte dei Cappuccini vlak voor de finish.

Historie en omgeving

Zoals bij de rit in Napoli ook vermeld zijn meermaals de blikvangers van vertrek- en aankomststeden in roze verlicht. De vertrekstad Terni zet zijn zeven kilometer verderop gelegen Romeinse watervallen ‘Cascate delle Marmore’ in de schijnwerpers.

Vanuit Terni rijden de renners door de provincie Perugia van de bestuursregio Umbria naar de noordkant van de bestuurlijke regio Marche. Rijdend over de heuvels door het ‘groene hart van Italië, zoals de regio Umbria zich afficheert, zien de renners de wijngaarden en van dichtbij of van verre karakteristieke plaatsjes als Spoleto, Trevi, Foligno en Montefalco. In de laatste stad won Dumoulin in 2017 de tijdrit en veroverde de eerste roze trui van wat ‘zijn’ Giro is geworden.

Na Nocera Umbra en Gualdo Todino rijdt de Giro karavaan halfweg de rit over de Scheggia pas. De renners fietsen de bestuursregio Marche binnen en wel de provincie Pesaro Urbino, waar ze finishen in Fossombrone. Fossombrone werd ruim 200 jaar vóór Christus gesticht langs de Romeinse consulweg Flaminia. Het archeologisch park net buiten de stad draagt nog de oorspronkelijke naam van de stad, Forum Sempronii.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

Profiel van het slotklimmetje

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS