Giro | Pannekoekplatte tijdrit in Pantani-land! Alles wat je moet weten over etappe 9: Savignano sul Rubicone-Cesena

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

De renners eindigen de vlakke tijdrit bij de hoofdvestiging van fitnesstoestellenfabrikant Technogym, dat ook jarenlang sponsor is geweest van wielerploegen. In de jaren negentig reden onder andere Michele Bartoli, Paolo Bettini, Fabio Baldato met de naam Technogym op de trui.

De tijdrit is een van de drie individuele tijdritten in deze Giro die met een totaal van 70 kilometer zeker hun weerslag zullen hebben op het eindklassement. Vooral Remco Evenepoel zal blij zijn met zoveel mogelijkheden. In de Giro wil hij ook revanche op zijn eerste niet voltooide Italiaanse ronde.

Toen speelde de slechte voorbereiding door de nasleep van de val in de Ronde van Lombardije hem parten. Concurrent Primoz Roglic heeft alvast goede herinneringen aan deze streek. Hij won in 2019 de tijdrit van Riccione naar San Marino die even lang maar zeker minder vlak was dan de rit vandaag.

Onderweg zijn er drie meetpunten. Na 13 km wordt een eerste tussentijd gemeten in Fossa dat behoort tot de gemeente Cesenatico. Na 23 kilometer is in Ruffio een tweede klokmeting en na 29 kilometer meet de computer in de stad Cesena een derde tussentijd.

Historie en omgeving

De tweede tijdrit speelt zich af in de oostelijke punt van de bestuurlijke regio Emilia Romagna. De startplaats Savignano sul Rubicone ligt net ten westen van de bekende toeristenbadplaats Rimini. In Savignano is de hoofdzetel van het staalbedrijf Sidermec, bekend als wielersponsor.

Het bedrijf is al tientallen jaren een van de steunpilaren van de wielerploegen onder leiding van de Torinees Gianni Savio, waar grote profrenners hun eerste heldendaden hebben laten zien of zijn teruggekeerd op hoog niveau. We noemen hier Egan Bernal, Ivan Sosa, Davide Ballerini, Andrea Tafi, Michele Scarponi en Franco Pellizotti.

De renners maken een oostelijke lus maar komen niet aan de toeristische kustlijn van de Adriatische Zee met bekende badplaatsen als Rimini, Riccione, Gatteo en Cesenatico.

Toch wordt Cesenatico, de geboorteplaats van Marco Pantani, wel even geraakt en zullen langs de route veel vlaggen, afbeeldingen, bandana’s en andere uitingen van Pantani-tifosi te zien zijn. Niet verwonderlijk, want in de jaren negentig maakte Pantani Italië weer even wielergek als in de jaren van Coppi en Bartali en in de jaren van Moser en Saronni.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS