Giro | Sprinten in woonplaats Petacchi? Alles wat je moet weten over etappe 10: Scandiano-Viareggio

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

De Apennijnen-doorsteek zal voor aanvallen zorgen, maar de top van de tweedegraadsklim over de Passo delle Radici ligt op bijna 110 kilometer van de finish. Na de afdaling is er nog een springplank van 2,5 kilometer lengte, de Monteperpoli.

Ex-begenadigd sprinter Alessando Petacchi verwacht in zijn woonplaats Viareggio een massasprint, vertelt hij ons aan de telefoon. In zijn 19-jarige profloopbaan won ‘Alejet’ 22 Giro-etappes, 6 Tour-ritten en 20 in de Ronde van Spanje. “De aankomst zal zijn aan de kust aan de brede lungomare, de mooiste plek van de stad voor een mooie sprint.”

In 1982 kwam de Giro ook in Viareggio aan en greep Giuseppe Saronni de eerste van drie zeges dat jaar. Herinnert Petacchi zich die laatste aankomst in Viareggio? “Nee daar weet ik niets meer van, ik ging voor het eerst met mijn vader naar de Giro kijken toen ik twaalf was. Het was de etappe naar Sarzana in 1986. De Nederlander Van Poppel won en toevallig was de leiderstrui voor Giuseppe Saronni, die vier jaar eerder dus de etappe won in mijn Viareggio.”

Historie en omgeving

La Rocca di Boiardo domineert het historisch centrum van de vertrekstad Scandiano, in de provincie Reggio Emilia. De bouw ervan begon in de twaalfde eeuw door de familie Da Fagliano, maar kreeg de naam van de familie Boiardo die er leefde van 1423 tot 1560.

Nog een halve dag in de bestuursregio Emilia Romagna, waar het leven het prettigst is, zo tonen de jaarlijkse onderzoeken van de krant Corriere della Sera. Vanuit de startplaats Scandiano rijden de renners via de Apennijnen-pas Passo delle Radici (1527 m. hoogte) de provincie Lucca van de bestuursregio Toscane binnen, waar de finish ligt aan de kust van de Tyrrheense Zee in Viareggio. De Passo delle Radici heeft ook de naam Passo San Pellegrino in Alpe, genoemd naar het stadje op de top.

Andere wellicht bekendere passen tussen de twee regio’s zijn de Abetone-pas, de Futa-pas en de Cerreto-pas, alle drie ook meermaals beklommen in de Giro. Op San Pellegrino in Alpe kwam in 1989 Caude Criquelion als eerste boven, in 1995 Enrico Zaina en in 2000 was het streekrenner Francesco Casagrande.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS