🎥 Bekijk hier hoe de besneeuwde Gran Sasso (de aankomst bergop van vandaag) erbij ligt

De renners in de Giro krijgen wellicht verse sneeuw en temperaturen rond het vriespunt voor de kiezen. Een mooi dronefilmpje van de Gran Sasso laat zien hoe die er nu bij ligt!

101st Giro dÕItalia 2018 - stage 9

De renners hebben het nog niet echt getroffen met het weer in de Giro. Het regende al veel, met de rit van woensdag naar Salerno als absoluut dieptepunt. Het kwam de hele dag met bakken uit de hemel in Zuid-Italië. Vandaag gaan we de hoogte in en dan wordt regen... sneeuw.

Kans op verse sneeuw

We krijgen geen toestanden als in de beruchte Gavia-rit van 1988 met Erik Breukink, maar op een hoogte van zo'n 2100 meter is het op de top van de Gran Sasso wel ronduit fris vandaag. De temperatuur zal maar nauwelijks boven het vriespunt uitkomen.

Er is wel een neerslagkans en bij die temperaturen zal die bovenop de berg dan wel vallen als sneeuw. Verschillende weersites schatten de neerslagkans 's middags in op 70 procent, en er zal zo'n 1 a 2 millimeter vallen.

Beelden Gran Sasso

Dat het de afgelopen tijd al flink gesneeuwd heeft op de Gran Sasso laat een dronefilmpje dat iemand maakte goed zien. Het gaat te ver om te spreken van sneeuwmuren, maar de renners zullen sowieso door een sneeuwlandschap rijden. Hier krijg je alvast een goed beeld van wat je vanmiddag gaat zien.

De Gran Sasso is een heel lange klim van zo'n 40 kilometer, opgedeeld in drie delen. Eerst is er een stuk van zo'n 14 kilometer dat van 400 meter hoogte naar 1200 meter hoogte gaat, daarna volgt een middenstuk dat een beetje op en af gaat. Het laatste deel van de klim is zwaar, met vier kilometer aan 8 procent.

Giro d'Italia
  • photo LB/RB/Cor Vos © 2018