Lefevere had het anders gedaan in ploegleidersauto: 'Misschien hebben we wat te veel controle uitgeoefend'

Patrick Lefevere heeft toch een beetje kritiek op zijn eigen ploegleiders bij Soudal-QuickStep. Hij had het anders aangepakt in de eerste week.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage-04

Patrick Lefevere zit als 'de eindbaas' van Soudal-QuickStep al een tijdje niet meer achter het stuur en is derhalve niet verantwoordelijk voor de koerstactiek. In zijn wekelijkse column in Het Nieuwsblad heeft hij kritiek op zijn ploegleiders in Italië.

Hij had, met name in de rit van dinsdag, andere beslissingen genomen dan Davide Bramati, Geert Van Bondt en Klaas Lodewyck. Lefevere zinspeelt op het feit dat Evenepoel toen alleen kwam te zitten in de slotfase. Dat was - waarschijnlijk - te wijten aan de ijver vabn Evenepoels knechten in de beginfase om een groep met Brandon McNulty niet te laten rijden.

"In de eerste twee koersuren ging het bijzonder hard. Misschien hebben we zelfs wat te veel controle uitgeoefend. Persoonlijk had ik de eerste mooie vluchtgroep al laten rijden. Brandon McNulty zat daarin, maar op meer dan vijf minuten in het klassement vond ik dat geen groot probleem."

Maar Lefevere weet dat hij er niet meer over gaat en zag er nog wel een ander voordeel in. "Onze ploegleiding zag het anders en dan ken ik ook mijn plaats. In koersstrategie hebben zij het laatste woord. Met Team DSM en Andreas Leknessund hebben we nu zeker ook de juiste ploeg en de juiste renner in het roze."

Derde week

De Godfather van de Koers vindt het opmerkelijk dat de pers zoveel kritiek had op de ploeg, terwijl ze ook zo vaak benadrukken dat het zwaartepunt van deze Giro in de derde week ligt. Hij denkt dat alles op z'n pootjes zal terechtkomen.

"Akkoord, Ilan van Wilder had een slechte dag, maar heeft die gisteren al rechtgezet. En ik verwacht dat Jan Hirt ook gaat groeien. Hij is bijgelovig, wilde graag vasthouden aan zijn vaste hoogtestage in Colombia waar hij in het verleden altijd goed op reageerde. Hij gaat er echt wel staan in die zware derde week."

Giro d'Italia
  • Photo: Ilario Biond/SCA/Cor Vos © 2023