Viroloog Van Ranst: 'Hoop alleen maar dat de testen deftig uitgevoerd zijn en dat het geen valspositief resultaat was

Het nieuws dat Remco Evenepoel de Giro verlaat, slaat in als een bom. Viroloog Marc Van Ranst geeft wat duiding.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 9

Het kwam gisteravond als een donderslag bij heldere hemel. Of nou ja, met het getekende gelaat na de tijdrit en zijn iets minder uitmuntende prestatie in de Giro-tijdrit misschien toch niet helemaal. Maar Remco Evenepoel zal na een positieve coronatest morgen na de rustdag niet meer opstappen in de Giro.

Geen verplichte test

De test is geen verplichting vanuit de UCI of organisatie, maar puur op eigen initiatief van Soudal-QuickStep. Het is dus ook hun beslissing - en die van Evenepoel zelf - om de Giro te verlaten. Sporza vroeg de bekende Belgische viroloog Marc Van Ranst voor wat duiding bij dat besluit.

Allereerst over waar Evenepoel het virus heeft opgedaan. De ploeg regelde nog speciaal een helikopter na de rit op de Gran Sasso, zodat hij niet in de drukke gondel van de berg hoefde. "En op de fiets zal Remco het ook niet opgedaan hebben. Wel in een plek met slechte verluchting en veel volk, zoals die perszaal voor de start."

Valspositief

Van Ranst heeft uiteraard geen contact gehad met de ploeg of Evenepoel en kan dus alleen maar speculeren. Maar hij heeft natuurlijk veel kennis over het virus en kan er dus het nodige over zeggen.

"Ik denk wel niet dat Evenepoel veel corona zal hebben. Het zal nog in een beginnende fase zijn. Ik hoop alleen maar dat de testen deftig uitgevoerd zijn en dat het geen valspositief resultaat was. Ach, de ploeg zal wel zeker zijn."

En als ze dat zijn, won Evenepoel dan met Covid onder de leden de tijdrit, kan dat? "Corona heeft niet meer de volle kracht zoals vroeger, maar toch... U en ik gaan zulke prestatie niet leveren. Sportmensen voelen het effect minder. Het toont wel nog maar eens aan wat voor grote atleet Evenepoel is. Misschien verklaart het meteen waarom zijn voorsprong kleiner dan verwacht was."

Rustdag afwachten?

Maar toch, als je nog de beste bent in een tijdrit en er nog een rustdag in het verschiet ligt, is het dan niet een wat rigoureus besluit om nu al bekend te maken dat Evenepoel dinsdag niet meer zal starten?

"Het is uiteraard geen wandelwedstrijd van Wilsele naar Leuven, hé. Evenepoel heeft de juiste beslissing genomen voor zijn gezondheid. Bovendien leef je daar nog altijd in een groep. Je kunt het niet maken om iedereen daar te besmetten, zelfs nu het virus minder sterk is dan vroeger", zegt Van Ranst daar over.

Giro d'Italia
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023