Valverde gaat nog steeds als een raket op Strava, Matteo Jorgensen grapt: 'Je zet ons voor schut!'

Alejandro Valverde is dan geen prof meer, maar Strava laat zien dat hij nog wel steeds dat niveau heeft. (Ex-)ploeggenoot Matteo Jorgenson maant hem het wat rustiger aan te doen..

Giro DellÕEmilia Internazionale men Elite 2022

Eigenlijk dacht helemaal niemand dat Alejandro Valverde echt zou stoppen toen hij zijn afscheid aankondigde. En dat is eigenlijk ook wel zo, want hoewel de 42-jarige Spanjaard geen profcontract meer heeft bij de WorldTour-ploeg van Movistar is hij nog heel actief op de fiets.

Hij maakt namelijk onderdeel uit van het offroad-team van de blauwe brigade en focust op het rijden van gravelkoersen. Daarvoor traint hij ook nog veel op de weg en een Twitter-account dat alle prestaties van profs (en Valverde dus..) bijhoudt kwam tot de conclusie dat het dan niet bepaald rustig aan gaat.

Valverde zette volgens het account de beste twee prestaties neer van het hele porfpeloton dat actief is op het sociale fietsmedium. Dat waren twee inspanningen van ronde de 20 minuten op klimmen met een stijgingspercentage van respectievelijk 7 en 6 procent.

Heel veel watts

Het account maakt gebruik van een bekende rekenformule in de wielerwereld om prestaties te vergelijken, maar de watts zeggen ook genoeg. De ene klim reed hij met gemiddeld 361 watts op en die andere met 353. Dat zijn indrukwekkende cijfers!

Dat vond ook zijn (ex-)collega Matteo Jorgens (die vermoedelijk komend seizoen bij Jumbo-Visma rijdt), want hij reageerde op de tweet met de volgende woorden aan Valverde gericht: 'Rustig aan alsjeblieft. Je zet ons voor schut", met twee emoji erbij.

Valverde won al de allereerste gravelkoers waaraan hij meedeed en plaatste zich daarmee voor het WK dat in oktober in Italië wordt gehouden. Hij zal ongetwijfeld z'n zinnen hebben gezet op de tweede regenboogtrui die in die discipline wordt vergeven. Gianni Vermeersch werd in 2022 de eerste wereldkampioen. Mathieu van der Poel werd derde in die koers.

Pelotonpraat
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2022