Thijs Zonneveld over onderschat issue bij fietsen in de regen: 'Je krijgt alles binnen.. poep, rioolwater..'

Zonneveld vertelt naar aanleiding van deze natte Giro over zijn eigen ervaringen met fietsen in de regen en wijst ons op iets waar je niet eens bij nadenkt..

Volta Limburg Classic 2023

Naar aanleiding van de vele regen in deze Giro, met als toppunt de rit van dinsdag, bespraken Hidde van Warmerdam en Thijs Zonneveld in hun dagelijkse podcast In Het Wiel wat voor invloed regen op de koers en renners heeft. Daarbij wees Zonneveld op iets waar anderen snel overheen keken.

Uiteraard krijgen renners het koud als ze vier of vijf uur in de stromende regen rijden en de temperatuur laag is. Zonneveld vertelt dat hij er zelf absoluut niet tegen kon en dat het ook bewezen is dat de ene renner - vaak de wat meer bonkige types - er beter tegen kan dan de ander - je raadt het al: het wat dunner gebouwde type.

Veel regen zorgt ook voor meer ziekte, want het lichaam gebruikt alle energie om warm proberen te worden/blijven. De weerstand van coureurs gaat achteruit en daarom zijn ze sneller vatbaar voor virussen, zo legt Zonneveld uit.

Maar ze kunnen ook nog ziek worden vanwege een andere reden. Het regent namelijk niet alleen van boven, maar ook van onder in een peloton. Je rijdt de hele dag in de spray, met alle gevolgen van dien.

"Wat je allemaal binnenkrijgt in de regen.. Alles wat op de weg ligt. Rubber, vuiligheid, poep van paarden en honden, rioolwater. Dat krijg je recht in je gezicht, dat krijg je gewoon binnen. Het is ook wel gewoon echt slecht voor je donder. Daar kun je ook goed ziek van worden."

Vooral omdat je gestel het al zwaar heeft. "In zo'n ronde staan je darmen al onder druk, doordat je zoveel koolhydraten moet nemen de hele dag. En dan krijg je dus ook nog allemaal van de smerige water binnen. Het is geen feest!"

Achtergrond
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023