Nico Denz wint tweede Giro-etappe op dag veertien: Thomas staat roze trui af

Nico Denz heeft weer een Giro-etappe gewonnen. De Duitser won de sprint in de vluchtersgroep. Derek Gee werd tweede, Bettiol volmaakt het podium.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage- 14

Het parkoers van de veertiende Giro-etappe was ietwat vreemd. In de openingsfase stond er een reusachtige Alpencol op het programma, maar na de afdaling resteerden er 150 hoofdzakelijk vlakke kilometers. Normaliter zouden de sprintersploegen zo'n rit controleren, maar vanwege de vele uitgeholde teams waren verschillende scenario's mogelijk.

Dat bleek ook wel toen de wedstrijd van start ging. Er werd hard gestreden om in de vlucht van de dag te geraken. Na zo'n dertig kilometer, vlak voor aanvang van de Samplonpass, (20 kilometer á 6,6%) ontstond er een omvangrijke kopgroep van liefst 29 renners. Er zaten gerenommeerde klimmers van voren, zoals Bauke Mollema. Maar ook sprinters als Gaviria en Mayrhoffer waren van de partij. Van controle was nauwelijks sprake, dus vocht de diverse vluchtersgroep om dagsucces.

Hevige strijd om etappezege

Voordat de strijd om de etappe losbarstte, sloeg Davide Bais nog een belangrijke slag in het bergklassement. De Italiaan van EOLO - Kometa pakte de volle mep op de Samplonpass en verwees Thibaut Pinot terug naar de tweede plek.

Alberto Bettiol opende het bal in de kopgroep met nog zestig kilometer te gaan. Na de uitval van de Italiaan was het spel op de wagen. Na een wirwar aan demarrages ontstond er een voorwacht met daarin Toms Skujins, Davide Ballerini, Stefano Oldani en de Belg Laurenz Rex.

INEOS staat roze af

In extremis werden de koplopers vergezeld door een aantal achtervolgers, waaronder: Derrek Gee, Nico Denz, Mayrhoffer. Acht man sprintten uiteindelijk om de overwinning: Nico Denz klopte Derek Gee in een ijzingwekkende millimetersprint. Bettiol was ook in staat om terug te keren en werd derde.

Er gebeurde overigens ook wat opmerkelijks in het peloton. INEOS reed zo langzaam dat de roze trui morgen om de schouders van Bruno Armirail zit, voorafgaand aan deze etappe stond de Fransman op achttien(!) minuten. Morgen staat er een hele lastige heuvelrit op het programma voor de Giro-deelnemers.

Giro d'Italia
  • Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2023