Giro | Eindelijk vuurwerk? Alles wat je moet weten over etappe 16: Sabbio Chiese-Monte Bondone

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

De Monte Bondone beklommen Giro-renners in 1956 voor het eerst. De Luxemburger Charly Gaul viel de hele dag aan en won met maar liefst 7 minuten en 44 seconden voorsprong op de Italianen Fantini en Magni, in een rit die werd geteisterd door kou en een sneeuwstorm.

Van de 86 renners die in Merano de etappe waren begonnen bleven er eind van de dag nog 43 over, een halvering van het peloton. Nog wel een tikkie heftiger dan deze regen-Giro dus..

Latere winnaars op de Bondone (1992 Giorgio Furlan en 2006 Ivan Basso) troffen milder weer en een andere aankomst, net als vandaag.

De 21 kilometer klim van de Monte Bondone vanuit Alfedena is het zwaarst in de eerste drie kilometer en van de twaalfde tot de twintigste kilometer met respectievelijk 9 en ruim 8 procent gemiddeld stijgingspercentage (profiel zie onder)

Voor de slotklim hebben de renners vanaf kilometer 65 al de klimmen over de Santa Barbara, de Bordala, de Matassone en de Folgaria achter de kiezen. Die laatste heeft een ruim tien kilometer lange technische afdaling en na tien kilometer vallei volgt dan de slotklim.

Historie en omgeving

De vertrekplaats Sabbio is genoemd naar de regionale vallei ‘vallesabbia’ ofwel zandvallei. In de 9de en 10de eeuw bouwden militairen er een groot verdedigingsfort. Het fort Sabbio kreeg pas in de 14de eeuw zijn religieuze bestemming en zo ook zijn toevoeging Chiese, kerk.

De roze karavaan rijdt vandaag na de start in Sabbia Chiese in de provincie Brescia langs de westkant van het Gardameer naar het noorden. Bij Riva del Garda aan de noordpunt van het meer zoeken ze de oostelijk van het meer gelegen bergen.

De renners passeren daar de grens van de bestuurlijke regio Lombardije en de regio Trentino Alto Adige, waar ze na vier serieuze klimmen finishen op de vijfde col van de dag, de Monte Bondone. Een lange bergrit van 200 kilometer met in totaal meer dan 5000 te overwinnen hoogtemeters.

Langs de weg kunnen vandaag meerdere renners en oud-renners staan. In de aanvangsfase zien we wellicht Parijs-Roubaix-winnaar van 2021 Sonny Colbrelli. Vorig jaar stopte hij na hartritmeproblemen. In de finale van de etappe zijn Moser, Simoni en Fondriest zeker te gast en wellicht laat Gianni Moscon zich als man van de regio zien.

Profiel van de rit

Beeld: RCS

Profiel van de laatste klim

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS