Giro | Tweetrapsraket als slotklim! Alles wat je moet weten over etappe 18: Oderzo-Val di Zoldo

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

Parkoers en wielergeschiedenis

In 2005 finishte voor het laatst een etappe in Zoldo. Paolo Savoldelli greep de ritzege na een vinnige strijd met Ivan Basso. Meesterdaler Savoldelli zegt dit voorjaar telefonisch aan Wieler Revue: “Het was een etappe uit Marostica die voor mij begon op de top van de voorlaatste klim, de Passo Duran."

"Daar kwam ik bij de koplopers die waren weggegaan in de eerste klim. In de afdaling van de Duran nam ik wat voorsprong op Basso zodat ik eerder aan de slotklim begon. Basso loste daar Simoni en eerder al Di Luca, voordat hij in de slotkilometers aansloot. Ik kon hem volgen omdat de slotklim niet erg zwaar is en in trapjes omhoog gaat. In de sprint won ik en kreeg Basso de roze trui, die ik twee dagen later zou overnemen."

"Dit jaar is de etappe in de laatste week dus iedereen is vermoeider dan bij ons toen het halfweg de Giro was. De klim in de finale naar Coi maakt het ook anders, maar ondanks dat-ie steil is, denk ik dat de klim ervoor meer beslissend zal zijn."

Historie en omgeving

De renners rijden eerst noordwaarts en de laatste vijftig kilometer naar het westen in een bergrit van de provincie Treviso naar de provincie Belluno, beide in de bestuursregio Veneto.

Vanuit de vertrekplaats Uderzo, 25 kilometer ten noordoosten van het meer bekende Treviso, al is het alleen maar door het internationale vliegveld en het hoofdkantoor van modemerk Benneton, en ten onrechte minder door zijn fraaie centrum langs het kanaal.

Na veertig kilometer rijden de renners over de Crosetta-pas de provincie Belluno binnen, waar de thuisbasis ligt van vele families ijsmakers in Nederland. Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw wekken de namen Florencia, Zangrando, Talamini, De Lorenzo wellicht ijsvisioenen op, met of zonder 'panna' (slagroom).

De renners rijden langs Longarone, dat zestig jaar geleden compleet werd verwoest doordat de Vaiont-dam van het oostelijk gelegen stuwmeer het begaf. De overweldigende watermassa kostte bijna 2000 mensen het leven. Morgen is er de etappestart.

Na de Cadore-vallei moeten de renners nog een paar lastige klimmen over. De Forcella Cibiana en de nooit eerder beklommen klim van Coi, waarna het even afdalen is alvorens de bijna drie kilometer lange klim naar aankomstplaats Val di Zoldo volgt.

Profiel van de rit

Profiel van de laatste klim

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.

Beeld: RCS

Giro d'Italia
  • Beeld: RCS