Jumbo-Visma zag 'mindere' Roglic niet aankomen: 'Zonder Kuss was het tijdsverschil groter geweest'

Het was niet de beste dag van Jumbo-Visma in de Giro d'Italia, want Primoz Roglic kon zijn twee grootste rivalen niet volgen op de slotklim.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 16

Nadat Almeida op zes kilometer van de meet aanviel, wist meesterhelper Sepp Kuss de schade nog enigszins te beperken, maar in een steile bocht moest Roglic even een gaatje laten. Dat had Geraint Thomas in de smiezen en de Brit besloot dan ook te versnellen. Roglic was niet in staat om de demarrage van Thomas te beantwoorden. De Brit reed vervolgens samen met Almeida naar de meet.

De schade aan de meet viel voor Roglic alleszins mee. Hij verloor 25 seconden plus een aantal bonificatieseconden, maar de verschillen in het klassement zijn nog te overzien. Mede door het werk van Kuss. "Sepp deed het geweldig", reageerde ploegleider Marc Reef na afloop bij Eurosport. "Zonder hem was het tijdsverschil groter geweest, al was Roglic ook nog in staat om een sterke laatste kilometer te rijden."

De kopman van Jumbo-Visma staat nu op respectievelijk 29 en 11 seconden van Thomas en Almeida. "Dit is niet iets waarop we vooraf hadden gerekend", aldus Reef. "Maar het is wat het is. De achterstand is nu 29 seconden, maar er is nog veel om voor te gaan de komende dagen."

Giro d'Italia
  • Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 202c