José De Cauwer: 'Had soms het gevoel dat Thomas uitgekoerst was, maar dat is duidelijk niet het geval''

José De Cauwer met zijn altijd interessante blik op het eerste échte vuurwerk in de Giro. Zijn over de driestrijd Thomas, Almeida en (met een woordgrapje..) Primoz Roglic.

Kampioen Wilskracht - Boek Hennie Kuiper

We zagen gisteren eindelijk het langverwachte vuurwerk in de Giro-rit naar Monte Bondone. Ook José De Cauwer genoot ervan dat de knuppel in het hoenderhok ging en begint zijn analyse bij Sporza enthousiast, zij het met licht cynische ondertoon omdat het zo lang duurde: "Oef! Ik heb het er warm van gekregen. Eindelijk, dan toch!"

Roglic

Vervolgens gaat hij in op de driestrijd die het lijkt te worden. Hij gaat alle drie de Giro-pretendenten bij langs, te beginnen met de gedoodverfde favoriet Primoz Roglic, die toch een beetje door het ijs zakte. Met een woordgrapje prijst hij vooral de rol van Sep Kuss.

"Hij mag zijn handjes kussen. Als Roglic daar alleen had gezeten met Dunbar in zijn wiel, dan zou de veer meer gebroken zijn. Jumbo-Visma liep op een counter dat het niet zag aankomen. Ze hebben de hele dag de wedstrijd gecontroleerd. We zagen ook een heel sterke Rohan Dennis."

Almeida

Roglic moest eraf door een aanval van Joao Almeida, die et bravoure reed. "Dat was durven van Almeida: Op zes kilometer van de streep aangaan met nog drie steile kilometers in het verschiet. We hebben bij UAE een goede Vine gezien. Die mannen van Almeida mogen we de komende dagen nog verwachten. Ze zijn met drie kanshebbers voor de zege en Almeida is met stip gestegen."

Thomas

Hoewel Almeida volgens De Cauwer met stip is gestegen als kanshebber voor de zege zit het roze weer om de schouders van de 37-jarige Geraint Thomas. Dat komt wat onverwacht volgens de Belgische analist, maar hij heeft ook respect voor de Welshmen.

"We hebben een heel goede en alerte Thomas gezien, die een versnelling in zijn benen had. Hij is voor een stuk herboren. 37 is oud om een grote ronde te winnen. Maar Thomas drijft op een conditie die we van hem de laatste jaren niet meer gezien hebben. Ik had soms het gevoel dat Thomas uitgekoerst was, maar dat is duidelijk niet het geval."

Toch had hij ook nog wel een klein kritiekpuntje op het rijden van de kopman van INEOS Grenadiers. "Thomas had trouwens beter doorgereden tot aan de streep. Winnen of niet winnen was misschien een klein beetje bijzaak. Maar misschien denkt hij dat Almeida zijn grootste concurrent zal worden."

Giro d'Italia
  • foto Carla Vos/Cor Vos © 2017