Sepp Kuss maakt Giro-data met watts openbaar en die uit de bergrit van dinsdag zijn ronduit indrukwekkend

Sepp Kuss was dinsdag op de Monte Bondone de redding van Primoz Roglic. En laat Kuss nu z'n wattages openbaar hebben gemaakt.. Een interessant kijkje in de machinekamer!

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 17

Sepp Kuss maakte dinsdag in zware Giro-rit naar Monte Bondone andermaal indruk als meesterknecht en redde daar vermoedelijk - voorlopig althans - de kansen op de eindzege voor kopman Primoz Roglic. Toen Joao Almeida en Geraint Thomas het op hun heupen kregen na een zwak moment van Roglic reed Kuss sterk op kop.

Ook daarvoor reed hij al tempo op de lange klim. Kuss deed dus wel een jasje uit in de rit. En dus is het interessant om zijn vermogens te bekijken en te analyseren. Laat Kuss nu een van de weinige renners zijn die op Strava gewoon alle data deelt, inclusief de watts van zijn powermeter - de meeste renners actief op Strava delen juist hun watts niet.

Dieter Loos, analist bij Domestique, ging ermee aan de slag en gaf op het Twitter-account van de Belgen een uitgebreide analyse. Die zie je hieronder (en daaronder geven wij nog wat uitleg voor als je wat minder bekend bent met de wereld van de watts).

Hij sluit de analyse nog op met een onderscheid waarbij hij het vlakke stuk van 5 minuten heeft weggelaten waar Kuss 'slechts' 4 watt/kg reed. Het deel ervoor noteerde hij 5,9 w/kg (17 minuten lang) en 6,1 w/kg (27 minuten).

Voor wie zelf een vermogensmeter heeft of weleens op Zwift actief is en dus weet hoeveel watts hij/zij zelf trapt: Met z'n 61 kilo reed Kuss op dat laatste deel, na dus al een lange etappe waarin hij ook in het begin bij het formeren van de vluchtgroepen al flink moest koersen, bijna een half uur lang zo'n 375 watt.

Wat is watt/kg?

Omdat (vooral) bij bergop rijden het gewicht van een renner zo'n belangrijke factor is, drukken we in de wielerwereld het aantal watts meestal per kilogram uit. Een zwaardere Mathieu van der Poel moet op een berg evenveel w/kg als Sepp Kuss wegtrappen om hem bij te houden.

Waar Kuss dan in absolute watts 375 watt trapt, zal Van der Poel er een veelvoud van moeten trappen - Van der Poel weegt ongeveer 75 kilo en zou dan dus 460 watt moeten hebben getrapt gedurende die 27 minuten.

Giro d'Italia
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023