🎥 Plakbidon levert flinke bijdrage aan Giro-zegetocht Zana: bekijk de beelden

Filippo Zana won donderdag een etappe in de Giro, maar de wijze waarop doet toch wat stof opwaaien. Hij kreeg tot twee keer toe hulp van de ploegleiderswagen.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage- 18

Filippo Zana behaalde donderdag de grootste zege uit zijn nog jonge carriére. De 24-jarige Italiaan was de beste van de kopgroep en snelde, ten koste van Thibaut Pinot, naar de zege in de achttiende Giro-etappe. Hoewel de vreugde er achteraf niet minder op was, gaan er geluiden rond dat de overwinning niet geheel legitiem was.

Op social media doken beelden op waarop te zien dat de Italiaans kampioen zich door door middel van een plakbidon terug laat voeren naar de voorwacht. Dit gebeurde liefst twee keer: op 40 kilometer van het einde en de tweede keer met nog 28 kilometer te gaan. Bekijk de beelden hier:

Na afloop kreeg de coureur en diens ploeg flink wat kritiek te verduren, maar Zana maalde er niet om. "Zo'n moment ga ik niet vaak beleven. Ik gokte op een sprint en dat pakte perfect uit. Deze Giro is tot nog toe echt een droom voor mij", vertelde de uitzinnige Italiaan aan de finish.

Giro d'Italia
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023