De indrukwekkende cijfers van Mark Cavendish in grote rondes: de bijzonderste feitjes op een rij

Op de laatste dag van de Giro sloeg hij toe. Het was Mark Cavendish' 54ste (!) ritzege in een grote ronde. We zetten wat imponerende feitjes op een rij.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 21

Mark Cavendish pakte with a little help from his friend Geraint Thomas toch nog een etappezege in de Giro. In Rome was hij met fietslengtes voorsprong de snelste. Het betekende zijn 54ste ritzege in een grote ronde. Een imposant aantal natuurlijk en alle reden om eens wat dieper in al die ritzeges te duiken.

'Maar' drie in de Vuelta

Cav boekte het gros van die overwinningen in Tour en en Giro. Zoals bij menig wielerliefhebber bekend staat hij in de Tour op dit moment gelijk met het etapperecord van Eddy Merckx: 34. In de Giro staat hij na de zege in Rome op 17. Dat betekent dat er voor de Vuelta 'maar' drie overblijven.

Het is logisch dat de oogst van Cav in Spanje wat mager is vergeleken met z'n resultaten in Spanje, want hij kwam er ook maar twee keer aan de start. In 2010 won hij z'n drie ritten, in 2011 moest hij zonder etappezege op zak opgeven. In de Tour stond Cavendish dertien keer aan het vertrek, in de Giro zeven keer.

Succesperiode en De Droogte

Cavendish reed zijn beste grote ronde in 2009. In de Tour van dat jaar won hij maar liefst zes etappes. Dat waren sowieso zijn gloriejaren in Frankrijk, want in 2008 had hij al vier ritten gewonnen en in 2010 en 2011 pakte hij er vijf.

In de Giro pakte hij in 2013 uit met vijf ritzeges, maar verder was het wat meer sprokkelen. In de meeste edities waar hij aan meedeed, pakte hij er twee of drie. Dat valt wel te verklaren uit het feit dat in de Giro toen vaak wat minder ritten voor de echte sprinters zaten dan in de Tour.

Na de succesjaren, die hij in 2016 afsluit met vier ritzeges in de Tour, volgt De Droogte. Hij vertrekt bij QuickStep en pas als hij daar in 2021 weer terugkeert wint hij weer in een grote ronde. En hoe! In de Tour van 2021 slaat hij meteen weer vier keer toe.

Ander record van Merckx

Na de Giro trekt Cavendish nu eerst naar de ZLM Tour, die begint al 7 juni. Daar zal hij zich voorbereiden op het grote doel van het seizoen: het etapperecord in z'n eentje pakken. Eén rit is daarvoor voldoende. Een ander record van Merckx zal de na dit seizoen afscheid nemende Cav niet halen - of het moet wel heel gek lopen: dat van meeste etappezeges in een grote ronde.

De Kannibaal won er namelijk 63 in alle drie de grote rondes samen. Ook Mario Cipollini doet het met 57 nog beter dan Cavendish. Wat ons betreft zou het een schitterende uitkomst zijn als Cavendish de slotrit in Parijs wint, al was het maar omdat Cav de enige renner is die daar vier keer achter elkaar won: in 2009, 2010, 2011 en 2012 - en in dat laatste jaar deed hij dat ook als enige renner ooit in zijn regenboogtrui.

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023