Klimmersfeest! Dit is het loodzware parkoers van de Dauphiné

Het Criterium du Dauphiné, één van de belangrijkste rittenkoersen van het jaar, begint zondag. Wij nemen het parkoers onder de loep.

Criterium du Dauphine 2022 - 8

Heel even doemde er een zwart gat op na afloop van de Giro, maar niet getreurd! Het Criterium du Dauphiné begint zondag. Deze Franse rittenkoers van een week is een van de grootste in zijn soort en het is tevens een belangrijke afspraak voor klassementstoppers die zich voorbereiden op de Tour.

Een aanzienlijk deel van de startlijst namen we eerder al met je door, daarom blikken we nu vooruit op het parkoers van deze belangrijke voorbereidingswedstrijd in aanloop naar de Tour.

Etappe 1: Chambon-sur-Lac - Chambon-sur-Lac (157 km)

De koers begint zondag 4 juni met een lastige heuvelrit. Er worden twee lokale lussen afgewerkt in Chambon-sur-Lac. De klimmetjes op het parkoers zijn niet steil of lang, maar het gaat wel de hele dag op en af. Deze rit is waarschijnlijk voorbestemd voor vluchters, of sprinters met inhoud.

Potentiële favorieten voor deze rit zijn: Ethan Hayter, Matteo Trentin of bijvoorbeeld een iets sterkere klimmer als Maxim Van Gils.

Beeld: ASO

Etappe 2: Brassac-les -Mines - La Chaise-Dieu (167 kilometer)

Rit twee is vergelijkbaar aan de eerste, er worden alleen net iets meer hoogtemeters overwonnen.  In het begin van de etappe staat er een klim van 15 kilometer aan 2,7% op het programma, dat stelt uiteraard weinig voor, maar nadat ze boven zijn gaat het peloton nauwelijks meer naar beneden.

Bijna de hele dag gaat het zoetjes aan bergop. Ongeveer halfweg koers betreedt het peloton weer een lokale lus. Vlak voor de finish wacht er nog een colletje van 1 kilometer aan bijna acht procent, die dus in totaal twee keer overwonnen moet worden.

De echte punchers kunnen hier het verschil maken. Favorieten zijn: Julian Alaphilippe, Valentin Madouas en eigenlijk voel ik me genoodzaakt om alleskunner Ethan Hayter weer te vermelden.

Beeld: ASO

Etappe 3: Moinstrol-sur-Loire - Le Coteau (190 km)

Dag drie is de eerste en tevens laatste kans voor de echte sprinters. Na een heuvelachtige openingsfase is de rest van het parkoers hoofdzakelijk vlak, afgezien van het makkelijke klimmetje in de finale. Sprintersploegen zullen de wedstrijd waarschijnlijk controleren en zorgen dat de etappe in een massaspurt eindigt.

In dat geval zijn Sam Bennett en Dylan Groenewegen waarschijnlijk de voornaamste favorieten voor de etappezege. Maar omdat er slechts twee ploegen zijn die baat hebben bij een sprint, zou het kunnen dat er een vlucht wegblijft. Houd in dat geval rekening met aanvallers pur sang als Rémi Cavagna.

Beeld: ASO

Etappe 4: Cours - Belmont-de-la-Loire (31,5 kmITT)

De vierde etappe staat garant voor een tijdrit van 31,5 kilometer. Het traject van deze strijd tegen de klok kan omschreven worden als 'glooiend', het gaat de hele tijd licht berg op en weer af. De echte hardrijders komen hier het beste tot hun recht.

Echter zijn die er niet of nauwelijks in het Criterium du Dauphiné. De meeste tijdrijders verkiezen de Ronde van Zwitserland boven de Dauphiné omdat daar meer tijdritkilometers inzitten. Remi Cavagna is de enige gerenommeerde tijdrijder op de startlijst, wat ons betreft is hij dan ook huizenhoog favoriet.

Maar Ethan Hayter heeft ook een goede tijdrit in de benen. Tot slot nog een eervolle vermelding voor Victor Campenaerts. De Belg is pas net terug van een blessure en start zonder ambities aan de Franse etappekoers, maar normaliter had hij op dit parkoers ook goed meegekund.

Beeld: ASO

Etappe 5: Cormoranche-sur-Saóne - Salins-les-Bains (191 km)

De echte bergen doemen pas op in het slotweekend, maar misschien krijgen we daags daarvoor ook wel een indicatie van het vormpeil van de klassementsmannen. Etappe vijf wordt beslist in een zware heuvelzone na een vlakke aanloop. Vooral de slotklim is interessant, een onding van 3,5 kilometer aan 9%. De finish ligt na de afdaling van de laatste beproeving.

Het is daarna nog wel 15 kilometer in dalende lijn met wat hupjes erin. Dus misschien houden mannen als Jonas Vingegaard en Richard Carapaz hun kruit nog droog, zeker ook gezien wat er nog komt. Maar iemand als David Gaudu zal, gezien zijn explosiviteit, er misschien zijn zinnen op hebben gezet om het toch te proberen.

Beeld: ASO

Etappe 6: Nantua - Crest-Volland (169 km)

Vanaf vrijdag 9 juni staat de deelnemers een drieluik aan bergritten te wachten. Al is de zesde etappe nog wel een voorproefje voor de dagen erna. In de finale volgen de beklimmingen elkaar in een rap tempo op. De hindernissen zijn echter niet supermoeilijk, de kans is groot dat deze etappe wordt gegund aan een vluchter.

Het is lastig te voorspellen wie er hoge ogen gaan gooien in deze etappe. Het parkoers is naar alle waarschijnlijkheid niet zwaar genoeg om vuurwerk tussen de klassementsrenners te veroorzaken. Wellicht kunnen gelouterde types als Thomas De Gendt, Bob Jungels of Louis Meintjes iets klaarspelen. Dat zal dan waarschijnlijk gebeuren vanuit een vlucht.

Beeld: ASO

Etappe 7: Porte-de-Savoire - Col de la Croix de Fer (151 km)

Op zaterdag doemen de échte bergpassen voor het eerst op. Het kan niet anders dan dat het in etappe zeven explodeert. In slechts 150 kilometer worden er ruim 4000 hoogtemeters overwonnen. Eerst de Col de la Madeleine (24 kilometer á 6,1%). Daarna volgt de Col du Mollard (16,3 kilometer á 5,7% en de etappe finisht bovenop de welbekende Col de la Croix de Fer (13,1 kilometer aan 6,1%).

Het is te hopen dat de klassementsrenners hier zullen strijden om de overwinning. In dat geval noteren we Jonas Vingegaard, Richard Carapaz en Adam Yates als favorieten voor de etappezege.

Beeld: ASO

Etappe 8: Le Pont-de-Claix - La Bastille Grenoble (153 km)

Op de laatste dag staat er andermaal een rit geprogrammeerd met meer dan 4000 hoogtemeters. Een laatste kans voor de klassementsmannen om het verschil te maken. Het is eigenlijk nauwelijks vlak gedurende de dag, onderweg worden de zware passen Col du Granier en de Col de Porte bedwongen. De finish ligt bovenop een puist van 1,8 kilometer aan iets meer dan 14 procent!

Beeld: ASO

We kunnen het profiel van de achtste etappe met recht adembenemend noemen. De mannen die zaterdag van voren zaten, zullen dat zondag waarschijnlijk weer doen. Het belooft een spannende strijd te worden tussen de rasklimmers.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022