馃帴 Vingegaard, Bernal en anderen verkennen normaal verboden Puy de D么me: 'H茅茅l erg steil!'

Voor het eerst sinds 35 jaar doet de Tour de beruchte Puy de D么me weer aan. Normaal mag je er niet op met de fiets, maar gisteren kregen profs de kans. Beelden!

Eddy Merckx verloor er zijn Tour nadat hij een vuistslag in zijn lever kreeg van een Franse 'wielerfan' - enkele dagen later ging hij er daardoor aan onderdoor. Anquetil en Poulidor vochten er een episch duel uit. De Puy de Dôme maakte al een hoop Tourgeschiedenis en dit jaar wordt er weer een hoofdstuk bijgeschreven.

Verboden terrein

Het is een hoofdstuk dat na een hoop witte pagina's komt, want het Tourcircus deed de oude vulkaan in de Auvergne lange tijd niet aan. 35 jaar geleden voor de laatste keer. Dat zit hem in dat circus, want de omgeving van en de vulkaan zelf zijn een beschermd natuurgebied. Ook loopt er maar één smalle weg naar de top; allesbehalve ideaal voor de Tourkaravaan.

Fietsers mogen ook al een tijdje de berg niet meer beklimmen. Vroeger kon je er nog op bepaalde dagen heel vroeg op en af, maar nu is-ie alleen één keer per jaar geopend voor wielrenners.

Uitzondering

Maar voor de profs wordt een uitzondering gemaakt omdat zij de berg natuurlijk wel even willen verkennen. Die mogelijkheid was er gisteren en het Franse Journal La Montagne was erbij.

We zien onder andere man van de streek Remi Cavagna opduiken in het filmpje, maar ook Jonas Vingegaard en Egan Bernal waren van de partij. Bernal denkt dat 'Pogacar en Vingegaard some fun zullen hebben hier', Vingegaard reageerde ook: "Het is een heel mooie klim, maar hij is ook héél erg steil."

Angstaanjagend profiel

En daar liegt de Deen geen woord aan. Je klkimt namelijk al vanuigt Clermont Ferrand en dan valt het nog wel mee allemaal, maar als de klim écht begint, gaat het helemaal los. De laatste vier kilometers zijn allemaal boven de 11 procent.

Het profiel van de klim vanuit Clermont Ferrand, met de loodzware slotkilometers. | Beeld: ASO

De etappe et aankomst op de Puy de Dôme staat op 9 juli op het programma. In onze Tourspecial (hier te bestellen) hebben we aandacht voor de mythische aankomst. Onze redacteur schrijft over zijn eigen ervaringen met de berg toen het nog wel mocht en het als puber zijn eerste ervaring was met écht klimmen.

Tour de France
  • Beeld: YouTube Journal La Montagne