Oud-renner Igor Gonzalez de Galdeano haalt uit naar 'tiran' Armstrong: 'Hij weigerde met mij op het podium te staan'

De Spanjaard vertelt een anekdote die volgens hem iets zegt over de keiharde manier waarop Armstrong 'regeerde' in het peloton.

Tour de France 2015 - Lance Armstrong

Igor Gonzalez de Galdeano werd in de jaren dat Lance Armstrong de wielersport domineerde een keer tweede in het eindklassement van de Vuelta (1999) en werd twee keer vijfde in het algemeen klassement van de Tour de France (2001 en 2002).

De Bask die het grootste deel van z'n loopbaan voor ONCE reed, is niet blij dat dat hij in het tijdperk Armstrong koerste. Volgens Gonzalez de Galdeano gedroeg Armstrong zich als een tiran in het peloton.

"Zijn leiderschap was gebaseerd op psychologische spelletjes. Hij zette alles en iedereen onder druk. Armstrong paste de tactiek van de vernedering toe als leider", zegt hij tegen de website Cyclinguptodate.

Gonzalez de Galdeano komt met een voorbeeld uit de Midi Libre, een Franse etappekoers die tot 2003 ieder jaar verreden werd en die Armstrong in 2002 won.

"Daar maakte ik iets naars mee met Lance. Hij beledigde mij en Marcos Serrano in de laatste etappe. Hij stond aan de leiding en wij vielen hem aan. Dat zinde hem niet. Na de rit zei hij tegen ons dat we het podium niet op mochten als nummer twee en drie van het algemeen klassement. Dat gebeurde uiteindelijk ook niet"

Achtergrond
  • Photo KVA/PN/Cor Vos © 2015