Interview | Nathan Van Hooydonck over autistenstempel: 'Ik hoef 's avonds op trainingskamp niet te pingpongen of biljarten'

Drie weken trainen, eten en rusten boven op een hoge berg: het is tegenwoordig nodig om op het hoogste niveau te presteren.

training ride prior to the Ronde Van Vlaanderen 2023

Daar weten ze bij Jumbo-Visma alles van. In de Dauphiné wist Christophe Laporte meteen een etappe te winnen, terwijl de Tourploeg nog niet lang terug is van hoogte. Ruim drie weken zaten de renners op Sierra Nevada, waar ze niet veel anders deden dan trainen, eten en rusten. Iedere dag weer. Met als doel in zo goed mogelijke vorm aan de start verschijnen van de Tour de France.

Bij Jumbo-Visma voeren ze alles tot in de puntjes uit. Nathan Van Hooydonck vertelde in de Wieler Revue-Tourspecial over het stempel van 'halve autisten' dat de renners van de ploeg soms krijgen. "Als ik drie weken op trainingskamp ga, hoef ik ’s avonds niet nog te gaan pingpongen. Bij andere ploegen zie je dat wel, maar ik heb er geen behoefte aan."

De Vlaming gaat met één doel op hoogtestage: "Ik ga op stage om beter te worden. Alleen hebben we het ook heus gezellig met elkaar tijdens de training of na het diner. Het wil niet zeggen dat wij het niet naar ons zin hebben omdat we ’s avonds niet biljarten."

Concurrentie

Waar veel concurrenten naar de werkwijze van Jumbo-Visma kijken, daar houdt Van Hooydonck zijn ogen net zo goed open. En het verrast hem regelmatig. "Ik verbaas me soms hoe conservatief de wielerwereld nog is. Zeker als ik met renners van andere ploegen praat. Ik ben benieuwd naar hun aanpak, want we mogen niet denken dat wij alles honderd procent goed doen."

"Je moet openstaan voor de benadering van andere ploegen, maar soms kan ik er gewoon niet bij hoe andere ploegen bepaalde zaken aanpakken. Als ik vervolgens zie hoe fel wij bezig zijn met de planning voor trainingsstages en trainingsschema’s, dan denk ik dat wij een stap voorliggen op de rest."

Bestel de Tour de France-special van Wieler Revue snel via deze link. Naast het interview met Nathan Van Hooydonck spraken we ook met Tiesj Benoot, Jonas Vingegaard, Wout van Aert en Richard Plugge van Jumbo-Visma, maar daar blijft het zeker niet bij want ook andere ploegen komen uitgebreid aan bod. Zo interviewden we Richard Carapaz, Mikel Landa en Matteo Jorgenson!

Nieuws
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023