📸 Uno-X neemt meetpunt Mars in tijdrit Dauphiné letterlijk met futuristische helm

De helmen in tijdritten worden steeds gekker. Na de sokhelm van QuickStep en BORA heeft Uno-x nu ook iets... ehh.. bijzonders.

Bredene Koksijde Classic 2023

Teams die gebruik maken van het materiaal van Specialized (Soudal-QuickStep en BORA-hansgrohe in de WorldTour voor mannen) die rijden met een soort sokhelm in tijdritten, die van EF Education met een soort Napoleonhelm. Uno-X voegt zich nu bij dat rijtje met opmerkelijke tijdrithelmen.

De Noorse ploeg testte de helm al in de Ronde van de Algarve en blijkbaar is die test goed bevallen, want gisteren reden alle renners in de door Mikkel Bjerg gewonnen Dauphiné-tijdrit met de opzienbarende helm rond.

Typisch genoeg was er in de 31 kilometer lange tijdrit een meetpunt in het Franse plaatsje Mars, en dat is precies waar de renners van Uno-X op leken met het futuristische kleinood op het hoofd: Marsmannetjes.

Hieronder zie je Torstein Træen rijden met de helm op. Hij werd 26ste in de daguitslag met het vehikel op zij  hoofd. Træen was twee minuten en een seconde langzamer dan dagwinnaar Bjerg. De Noor was de beste man van zijn ploeg.

Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023

Het idee achter de helm is dat de luchtstroom wordt verdeeld tussen twee luchtkanalen die zich aan de zijkant van de helm bevinden. Het werkte niet voor iedereen even goed, want drie man van de Noren finishten buiten de top 100 op meer dan vijf minuten van Bjerg.

Geen categorie
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023